Verbod winstuitkering zorgverzekeraars binnen handbereik

0

Het ziet er naar uit dat zorgverzekeraars ook in de toekomst geen winst mogen uitkeren. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een wetsvoorstel die een definitief verbod regelt op de winstuitkeringen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) waarschuwt voor de gevolgen.

Gisteren vond een Kamerdebat plaats over de initiatiefwet Verbod winstuitkering zorgverzekeraars van CDA, SP en PvdA. Het voorstel moet waarborgen dat de winst van de verzekeraars alleen wordt gebruikt voor goede zorg. Volgens het ANP hebben onder meer de PVV, GroenLinks en ChristenUnie al aangegeven het voorstel te ondersteunen.

Daarmee staat de VVD als enige grote partij alleen in haar opstelling tegen het wetsvoorstel. Volgens de partij zou de wet zorgverzekeraars ervan weerhouden om premieverlagingen door te voeren, aangezien zij daar hun winst daarvoor niet meer mogen inzetten.

Volgens verschillende zorgverzekeraars zou de wet er mogelijk zelfs toe kunnen leiden dat de premie voor verzekerden omhoog gaat. Een verbod op winstuitkering maakt aantrekken van kapitaal moeilijker. Investeerders verwachten immers een vergoeding voor hun geïnvesteerde vermogen. Om eventuele tegenvallers op te vangen moeten verzekeraars hierdoor grotere buffers gaan aanhouden.

Grote bedenkingen

Ook Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft grote bedenkingen bij het initiatiefwetsvoorstel, vooral vanwege de onduidelijke consequenties. ZN vindt het bovendien overbodig. “Zorgverzekeraars hebben sinds jaar en dag geen winstoogmerk en hebben geen reden, noch noodzaak, noch een eenvoudige mogelijkheid om dat te veranderen. Toch lijken de initiatiefnemers erg grote haast te hebben met het aannemen van dit symbolisch initiatiefwetsvoorstel.”

Op basis van de wetteksten is er volgens de brancheorganisatie grote onduidelijkheid over de effecten van het verbod, bijvoorbeeld als het gaat om (tussentijdse) premieteruggave aan verzekerden en kapitaalverplaatsing binnen concerns om verliezen op te vangen. ZN ontvangt signalen van haar leden dat het wetsvoorstel zodoende de financiële stabiliteit van zorgverzekeraars kan ondermijnen.

Gisteren liet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ook al weten tegen het voorstel te zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.