Vaker variabele pensioenuitkering

0

De pensioenuitkering van de gemiddelde beschikbare premieregeling (DC-regeling) is in de eerste helft van 2017 gestegen van 756 euro naar 787 euro. Dat blijkt uit de Pensioenvergelijker, een index waarmee Aon ieder kwartaal de potentie van beschikbare premieregelingen peilt.

Een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen kon daardoor volgens de Pensioenvergelijker bij pensionering op 30 juni 2017 per maand 787 euro aan pensioen tegemoet zien. Uitgaande van 3% rekenrente is dat nog steeds aanzienlijk minder dan de uitkering bij een middelloonregeling. In een middelloonregeling was de voorziene pensioenuitkering voor een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen 972 euro per maand.

Het verschil komt volgens Aon door de huidige lage rentestanden. De index stond eind juni 2017 op 86 punten; eind december 2016 was dat nog 83 punten. De lichte stijging van de verwachte uitkering kwam vooral door de gestegen marktrente in de eerste helft van het jaar.

Marktrentestaffels

Omdat bijna alle pensioenuitvoerders zogenoemde ‘marktrentestaffels’ aanbieden voor beschikbare premieregelingen, is het mogelijk om meer premie in te leggen dan op basis van de bestaande staffels van 3% en 4%. Aon ziet het gebruik van staffels met een lagere rekenrente dan 3% nu langzaam op gang komen, met name bij grotere werkgevers.

Tegelijkertijd ziet Aon meer werkgevers overstappen naar een lagere marktrente, nu de gestegen pensioenrichtleeftijd de fiscale ruimte verder beperkt. “Zo bieden ze medewerkers extra spaarruimte. De marktrentestaffels hebben doorgaans een rekenrente van 2% of 2,5%. Sommige uitvoerders bieden zelfs een 1,5%-staffel aan. Staffels gebaseerd op een rekenrente lager dan 3% zijn afhankelijk van de tarieven van de pensioenuitvoerder zelf. Daarom stellen de uitvoerders voorwaarden aan het gebruik van de staffel”, aldus Aon in een toelichting

Variabele uitkering

Onder de Wet verbeterde premieregeling, die sinds 1 september 2016 geldt, is het niet langer verplicht om een vaste uitkering aan te kopen. Werknemers kunnen ook kiezen voor een variabele uitkering, waarmee ze minder afhankelijk van de marktrente zijn. “De eerste ervaringen met de variabele pensioenuitkering zijn een feit. Opvallend is het ontzettend brede aanbod van uitvoerders. Deze groeiende keuzemogelijkheden en de gevolgen daarvan maken het belang van goed advies bij pensionering alleen maar groter”, zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer van Aon Hewitt. “Deelnemers moeten snappen wat het verschil is tussen de vaste en variabele uitkering, en welke smaken er zijn met betrekking tot de variabele uitkering. De huidige wetgeving is dusdanig complex dat een gewone werknemer het aanbod nauwelijks overziet.”

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.