Dekkingsgraad pensioenfondsen stabiliseert

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in november gelijk gebleven op 109%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, steeg van 105% naar 106%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

Hoewel de meeste fondsen uit de gevarenzone zijn, is bij een paar fondsen het gevaar van kortingen nog niet afgewend, stelt Frank Driessen, Chief Commercial Officer van Aon Hewitt. “De laatste maand van het jaar zal blijken of zij alsnog uit de gevarenzone komen.”

Consolidatie

Door verdere consolidatie van het aantal pensioenfondsen daalt het aantal pensioenfondsen rap richting de 200. Tegelijkertijd zijn er algemene pensioenfondsen (APF-en) bijgekomen. Veel pensioenfondsen zijn in 2017 bij een APF of bedrijfstakpensioenfonds (BPF) ondergebracht. Bij APF-en gebeurt dat meestal in eigen kringen. De overblijvers zijn de grotere fondsen, die steeds professioneler worden gerund.

Beleidsdekkingsgraad

De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, bleef gelijk op 2,6%. Door de daling van de rente op de lange looptijden steeg de waarde van de verplichtingen met ongeveer 0,6%. Het vermogen van pensioenfondsen steeg eveneens licht in november.

De beleidsdekkingsgraad steeg met een procentpunt naar 106%. Omdat dit de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden betreft, wegen de lage dekkingsgraden uit 2016 steeds minder zwaar mee in het gemiddelde. Een jaar geleden was de gemiddelde dekkingsgraad nog 98%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.