‘Twee derde van de adviseurs moet nog PE-examens halen’

1

Onlangs publiceerde het CDFD de nieuwste PE- en Wft-examencijfers. Lindenhaeghe haalde er de enkele interessante feiten uit. Meest opvallende cijfer vond de opleider dat twee derde van de adviseurs nog PE-examens moet halen.

“Eerder deze maand,­ op 1 april, waarschuwde het CDFD al om PE-examens niet te lang uit te stellen. Uit gegevens van DUO/CDFD bleek dat het leeuwendeel van de diplomahouders nog PE-examens moest halen. We zien dit terug in de recent gedeelde update van het CDFD. Gemiddeld is 35% van de 87.648 adviseurs die op 31 maart 2021 een of meerdere adviesbevoegdheden had, voorzien van PE. Dat betekent dat zo’n twee derde nog minimaal één PE-examen moet halen”, aldus Lindenhaeghe.

Slagingspercentage gedaald

Het slagingspercentage PE is gedaald van 82% naar 81,3%. “Opvallend, maar niet echt verrassend. Het feit dat iedereen het grootste deel van de periode niet klassikaal kon trainen, drukt de cijfers. Relatief veel adviseurs kozen voor een zelfstudie en daar liggen de slagingspercentages vaak iets lager. Gelukkig is het inmiddels wel weer mogelijk om klassikaal te trainen.”

PE Inkomen

“De slagingskans van PE Inkomen is het grootst (90%), van PE Hypothecair krediet het kleinst (71%). Wanneer je deze percentages echter vergelijkt met de gemiddelde slagingskans van Wft-examens (58,3%) valt het allemaal weer mee.”

De drukte komt eraan

Lindenhaeghe: “Nu het laatste PE-jaar is ingegaan en adviseurs bovendien weer klassikaal kunnen trainen, zien we het het aantal examenboekingen snel toenemen. En dat is logisch. Want corona of niet, volgend jaar 31 maart is de laatste dag van de PE periode 2019-2022; dan moeten alle adviserende professionals hun papiertjes binnen hebben. Anders mogen ze niet langer adviseren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.