Traditionele rolverdeling financiën brokkelt af

0

De jongere generaties nemen stap voor stap afscheid van de traditionele rolverdeling binnen het huishouden op het vlak van betalen, constateert DNB. Zo regelen samenwonenden jonger dan 35 jaar de betalingen met de huishoudportemonnee veel vaker samen dan oudere generaties.

Volgens het onderzoek van DNB zijn er op dit moment nog duidelijke verschillen zichtbaar bij wie wat betaalt in een huishouden. Vrouwen rekenen vaker de boodschappen in de supermarkt af, en nemen de betalingen aan vrienden, familie en bekenden voor hun rekening. Zo betaalt 32% van de vrouwen die met een partner samenwoont altijd de boodschappen, en geldt dit voor 12% van de mannen. Mannen betalen vaker de vaste lasten, zoals huur, hypotheek, verzekeringen, abonnementen, en belastingen. 47% van de samenwonende mannen regelt bijvoorbeeld altijd de betaling van belastingen en sociale lasten, tegenover 23% van de vrouwen. Uit het onderzoek blijkt verder dat 7 op de 10 samenwonenden de huishoudbetalingen van hun partner controleert. Hierbij zijn er geen verschillen tussen mannen en vrouwen.

Verandering begint bij jongere generaties

De traditionele rolverdeling op het vlak van betalen neemt intussen wel af. Bij jongere generaties zien de onderzoekers dat de verschillen veel kleiner zijn. Samenwonenden jonger dan 35 jaar regelen de betalingen met de huishoudportemonnee veel vaker samen dan oudere generaties. Zo regelen bijvoorbeeld 47% van de mannen en vrouwen uit de jongste generatie de betalingen voor verzekeringen even vaak als hun partner, tegenover 18% van de 65-plussers.

Digitaal betalen

De onderzoekers hebben ook gekeken naar het gebruik van digitale betaalmiddelen en de kennis van fraude. Op dat vlak blijkt de zogenoemde gender gap, het verschil tussen mannen en vrouwen, bij jongere generaties te verminderen. Dit is volgens DNB een belangrijke ontwikkeling vanuit het oogpunt van zelfredzaamheid. Meer financiële kennis en digitale vaardigheden zijn hiervoor belangrijke ingrediënten.

Ongeveer de helft van de mannen en vrouwen vindt contactloos met de pinpas de fijnste manier van betalen. Mannen hebben wel vaker ervaring met nieuwe vormen van betalen, zoals contactloos betalen met een horloge. Meer mannen vinden het leuk om nieuwe betaalmiddelen uit te proberen en geven aan betere digitale vaardigheden te hebben. Bij de jongste generatie is er geen gender gap voor ervaring met verschillende manieren van betalen.

Kennisachterstand bij fraude

Kennis over fraude en oplichting is belangrijk om te voorkomen dat je hier slachtoffer van wordt. Uit het onderzoek blijkt dat kennis over fraude lager is onder vrouwen dan mannen. Dit geldt voor acht van de negen onderzochte vormen van fraude. En dit geldt opvallend genoeg voor alle generaties.

Het kennisverschil is het grootst bij malware. Malware is schadelijke of misleidende software die bijvoorbeeld via hyperlinks in e-mails op onvoldoende beveiligde computers, tablets en smartphones binnenkomt. 72% van de mannen weet wat malware is, tegenover 47% van de vrouwen.

Er is geen kennisverschil bij vriend-in-nood fraude, beter bekend als WhatsAppfraude, waarbij criminelen zich voordoen als een goede bekende of familielid en om geld vragen. Dit is de vorm van fraude waar het Nederlandse publiek het meest mee bekend is. Consumenten zijn het vaakst in aanraking gekomen met phishing – het vissen van criminelen naar vertrouwelijke informatie – en malware. Vrouwen zijn vaker dan mannen in aanraking gekomen met vriend-in-noodfraude en minder vaak met phishing, malware en bankhelpdeskfraude, waarbij oplichters doen of ze bankmedewerkers zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.