Tool wijst op financiële gevolgen na overlijden

0

Het Nibud, de SVB en de Pensioenfederatie hebben de handen ineengeslagen om de financiële gevolgen van overlijden voor de nabestaanden inzichtelijk te maken. Gezamenlijk hebben zij hiertoe de online consumententool geldwijzernabestaanden.nl gelanceerd.

De lancering valt samen met de Pensioendriedaagse die van 5 tot 7 november in het teken staat van het nabestaandenpensioen. De Geldwijzer Nabestaanden geeft een overzicht op maat van de financiële regelingen na overlijden. Arjan Vliegenthart, directeur Nibud: “Als mensen vooraf al eens hebben uitgezocht wat er financieel gezien gebeurt na een overlijden, dan hebben ze daar iets meer rust over”

Volgens Shaktie Rambaran Mishre, voorzitter Pensioenfederatie, is het belangrijk dat mensen weten hoe ze hun geliefden financieel achterlaten. “Wisselen van baan kan leiden tot een andere regeling. Het pensioenfonds wil dat mensen niet voor verrassingen komen te staan. Ook daarom hebben we deze wijzer ontwikkeld.”

Halvering inkomen

In 2018 verloren 56.000 samenwonenden en gehuwden – al dan niet met kinderen – hun partner door overlijden. Hierdoor valt ook het inkomen van die partner weg, wat vaak een forse inkomensdaling veroorzaakt. Het wel of niet hebben van een nabestaandenpensioen maakt dan een groot verschil. Zonder nabestaandenpensioen halveert het inkomen al snel, waarschuwen de samenwerkingspartners. “Met name mensen wiens partner geen pensioenregeling heeft zoals zzp’ers of mensen met een uitkering, adviseren wij op geldwijzernabestaanden.nl te checken hoe zij er financieel voor staan als hun partner overlijdt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.