Studieschuld zit starter behoorlijk dwars

0

Om kans te maken op de woningmarkt verzwijgt inmiddels een op de drie  jonge Nederlanders de studieschuld bij een hypotheekaanvraag, blijkt uit de nieuwe Startersbarometer van Viisi Hypotheken. Twee jaar geleden verzweeg ‘slechts’ 15% van de starters de studieschuld.

In de afgelopen 12 maanden steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland met gemiddeld 12% naar ruim 385.000 euro. Ondanks een versoepeling van de leennormen en (gedeeltelijke) afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters, is voor een groot gedeelte van hen een eigen huis stilaan onbereikbaar geworden.

Viisi: “Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 3 jonge Nederlanders er daarom voor kiest om zijn of haar studieschuld te verzwijgen. Voor iedere euro studieschuld wordt afhankelijk van de terugbetaaltermijn tot  1,80 euro in mindering gebracht op je maximale hypotheek. De gemiddelde studieschuld in Nederland bedraagt 26.000 euro. Dat betekent dat twee starters op zoek naar een huis hiermee tot bijna 94.000 euro minder kunnen lenen.”

Kans maken door overbieden

Voor de Startersbarometer heeft Viisi Hypotheken 1.055 jonge Nederlanders van 22 tot 35 jaar gevraagd naar hun verwachtingen en/of ervaringen met de woningmarkt. In 2019 heeft Viisi een soortgelijk onderzoek gehouden. Het aantal respondenten dat overbieden serieus overweegt is in die  twee jaar tijd gestegen van 20% naar 50%. Opvallend genoeg zijn twintigers – met vaak minder financiële armslag – het meest bereid om meer te bieden dan de vraagprijs.

Maar liefst 79% van de jonge respondenten stelt dat de huidige situatie op de woningmarkt ervoor zorgt dat starters onverantwoorde (financiële) risico’s moeten nemen om een huis te kopen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.