Studieschuld zet huizenprijs onder druk

1

Over vijf tot acht jaar zullen de gevolgen van het in 2015 geïntroduceerde studieleenstelsel merkbaar worden op de woningmarkt, waarschuwt De Hypotheekshop. Doordat de starter hierdoor minder te besteden heeft, zouden de huizenprijzen op termijn onder druk kunnen komen te staan.

De Hypotheekshop: “Een gemiddelde studieschuld van 25.000 euro verlaagt de maximale hypotheek met ongeveer hetzelfde bedrag. Dat betekent dat veel starters – vaak stellen – tegen die tijd zo’n 50.000 euro inleveren op wat ze kunnen betalen. Ook zal de leeftijd waarop voor het eerst een woning wordt gekocht (verder) stijgen. Dat zal niet alleen de positie van starters raken, maar ook die van de huidige woningeigenaren.”

Energielabel

De kosten van verduurzaming vormen volgens de adviesketen eveneens een gevaar voor de ontwikkeling van de huizenprijs. “De komende jaren zullen woningen minder aantrekkelijk worden als er sprake is van een minder goed energielabel. Maar dat zal eveneens het geval zijn bij huizen waarop een tijdelijke erfpacht of een gebouwgebonden financiering rust.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.