Studieschuld zet huizenprijs onder druk

1

Over vijf tot acht jaar zullen de gevolgen van het in 2015 geïntroduceerde studieleenstelsel merkbaar worden op de woningmarkt, waarschuwt De Hypotheekshop. Doordat de starter hierdoor minder te besteden heeft, zouden de huizenprijzen op termijn onder druk kunnen komen te staan.

De Hypotheekshop: “Een gemiddelde studieschuld van 25.000 euro verlaagt de maximale hypotheek met ongeveer hetzelfde bedrag. Dat betekent dat veel starters – vaak stellen – tegen die tijd zo’n 50.000 euro inleveren op wat ze kunnen betalen. Ook zal de leeftijd waarop voor het eerst een woning wordt gekocht (verder) stijgen. Dat zal niet alleen de positie van starters raken, maar ook die van de huidige woningeigenaren.”

Energielabel

De kosten van verduurzaming vormen volgens de adviesketen eveneens een gevaar voor de ontwikkeling van de huizenprijs. “De komende jaren zullen woningen minder aantrekkelijk worden als er sprake is van een minder goed energielabel. Maar dat zal eveneens het geval zijn bij huizen waarop een tijdelijke erfpacht of een gebouwgebonden financiering rust.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

  • anoniem

    Let wel een studie kost geen 25000 maar 4 jaar uitwonend a 12000 p jr
    is 48000 ! Tuurlijk studenten die door ouders ondersteund konden worden zouden met 25000 het gerealiseerd kunnen hebben maar dat is voor meer dan 50 % van de studenten niet het geval. En die 50000 geldt per persoon ofwel bij een nestje voor een koppel gaat het over 100.000 ! Daarnaast kunnen deze koppels ook nog pas ca. 5 jaar later starten met vermogensopbouw d.m.v kopen. Want ja vast contract krijgen ze niet en moeten ze dus eerst 3 jaar werken en door de hoge huur zijn ze nog 2 jaar bezig om naast financiering van de benodigde inboedel en het vervoersmiddel, te kunnen sparen voor de kosten koper ! Tuurlijk zijn er studenten met ouders die daarin kunnen voorzien. Maar wederom bij meer dan 50 % is dat niet het geval. Door 5 jaar lang veel te hoge huur kwijt te zijn, zijn ze vervolgens ook nog 2 x verhuis en inrichtingskosten kwijt. 1 x vanwege overstap van huur naar te klein koopflat en 2e x vanwege de overstap van de te kleine koopflat naar een benodigde woning bij gezinsuitbreiding.
    En let wel de afgelopen dertig ( a 60 jaar jaar ) kost een koophuis inclusief koperslasten (onroerendgoed belasting, waterschap en opstalverzekering) plus UITBESTEED onderhoud en UITBESTEDE noodzakelijke aanpassingen aan de tijd veel veel minder dan de stijging van de huren. Waar is al dat huurgeld gebleven ??? Welke ( aankomend ) hoogleraar woningmarkt in samenwerking met een ( aankomend ) accountant spit de jaarverslagen van de woningbouw verenigingen ( = stichtingen zonder winstoogmerk ) van de afgelopen 30 a 60 jaren eens goed door om bekend te maken waar het huurgeld allemaal aan is opgemaakt waardoor heel veel vanaf jaren 50 t/m 90 flats en woningen nog steeds zo slecht geïssoleerd, slecht onderhouden en nauwelijks aan de tijd zijn aangepast. Waarschijnlijk komt dan naar voren dat grond en woningopstallen het goud van het kapitalisme is en ook het goud van de onzichtbare corruptie
    ( = zelfverrijking van ja vul maar in ) en de bron van de armoede. anoniemxanoniem@gmail.com.