Startend advieskantoor vaker specialist

0

Volgens het Rating- en informatie-instituut Financieel Dienstverleners (RiFD) wordt binnen de financiële adviesmarkt het belang van middelgrote kantoren steeds groter en is er een tendens gaande naar specialistisch advies.

Uit het RiFD-rapport ‘Marktflitsen Intermediaire Adviesmarkt april 2023’ kunnen we opmaken dat de concentratietendens in de financiële adviesmarkt harder gaat dan de (verwachte) krimp. Het aantal adviesbedrijven (verzekeringen, hypotheken, pensioen, enz.) is in 2022 met 3,0% harder gedaald dan in 2021 (2%). Toch zijn er volgens het RiFD nog steeds 7.270 (7.502 in 2021) adviseurs. Wel maken veel van deze advieskantoren inmiddels onderdeel uit van een concern. Er zijn volgens het meest recente rapport in totaal 6.180 (6.501 in 2021) verschillende concerns actief in de markt van financieel advies, met dus in totaal 7.270 adviesbedrijven.

RiFD merkt op dat de middelgrote concerns, dit zijn rechtspersonen met 2 tot 20 adviesbedrijven onder zich (2022: 505 concerns), een sterke groei laten zien in een krimpende markt. “Zowel het aantal adviesbedrijven (+12%) als het aantal FTE (+6%) stijgt sterk binnen deze categorie. Je zou hier kunnen spreken van een Top 500 middelgrote bedrijven. Deze groep zorgt voor 41% van de werkgelegenheid in de adviessector”, aldus het RiFD.

Specialisatie

Kijkend naar de startende kantoren dan valt het RiFD een verdubbeling op (van 11% naar 22%) van het aantal kantoren dat niet meer als allround kantoor start, maar juist als gespecialiseerd kantoor. Het aandeel hypotheekkantoren onder starters is in 2022 onveranderd hoog met 39% van het totaal. De verwachting is wel dat dit aantal in 2023 flink zal dalen.

In 2022 is het aantal consolidators op de markt flink toegenomen van 18 tot 25 stuks. RiFD: “Hun groei gaat onverminderd voort; vooral adviesbedrijven met 6 tot 20 FTE worden gekocht. De groei bedraagt daar zelfs 42% ten opzichte van 2021. Door de concentratietendens blijven er steeds minder zelfstandige kantoren in deze categorie over. Zij maken steeds vaker deel uit van een groter concern. Hierdoor zal vermoedelijk het aantal aan- en verkooptransacties afnemen en de omvang van de transacties toenemen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.