Sommige banken lopen vooruit op MCD

0

Diverse banken bieden aanvragers van een hypotheek vanaf vandaag, 21 maart, geen offerte onder voorbehoud meer. Zij lopen hiermee vooruit op de invoering van de MCD.

Karin Boog, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis: “Geldverstrekkers als ABN Amro, Aegon, Obvion, Achmea Bank Woonfonds, Delta Lloyd Bank, Munt Hypotheken, MoneyYou en Lloyds Bank werken namelijk nu al volgens de nieuwe Europese Hypothekenrichtlijn (MCD), die deze zomer officieel ingaat. Oorspronkelijk was 21 maart 2016 de officiële ingangsdatum, maar minister Dijsselbloem (Financiën) meldde onlangs dat er enkele maanden uitstel is.”

Geen offerte onder voorbehoud

In de nieuwe situatie mag een bank geen offerte onder voorbehoud meer uitbrengen. Boog: “Daarvoor in de plaats komt een aanbiedingsbrief, die ook wel renteaanbod, voorlopige offerte, voorbeeldofferte of garantieverklaring wordt genoemd. Zowel in de oude als de nieuwe situatie staan in zo’n document: het maximale hypotheekbedrag, de rente, de rentevaste periode en de lijst met aan te leveren stukken.”

Zodra de woningkoper het renteaanbod in zijn bezit heeft en getekend retour stuurt, staat de rente vast. “Maar dat betekent niet dat de hypotheekaanvraag ook al is geaccepteerd. Dat is pas het geval als de bank een bindende offerte verstrekt. In de nieuwe situatie mag de bank dat pas doen als de kredietwaardigheidstoets is verricht én alle stukken binnen zijn. Hoeveel verschil dit daadwerkelijk maakt voor de klant, moet de praktijk uitwijzen”, zegt Boog.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.