‘Rentevoordeel NHG loopt verder terug’

0

De Hypotheekshop zou het verstandig vinden als de WEW verlaging van de borgtochtprovisie gaat onderzoeken, nu steeds meer geldverstrekkers de looptijdrente gaan hanteren voor hun niet-NHG rentetarieven.

Momenteel bedraagt de borgtochtprovisie voor de NHG 1% borgtochtprovisie. De Hypotheekshop: “Hiervoor verkrijgt de aanvrager – onder voorwaarden – extra zekerheid in geval van betalingsproblemen. Deze extra zekerheid resulteert in een lager risico voor de geldverstrekker, waardoor deze een lager rentetarief kan rekenen. Sinds enkele jaren neemt het renteverschil echter met zo’n 0,20%-punt per jaar af. Belangrijke oorzaken hiervoor zijn de toegenomen concurrentie in het niet-NHG-segment en de aangetrokken economie en woningmarkt. Vorige week daalde het gemiddelde verschil op 10 jaar vast zelfs tot minder dan 0,50%-punt. Ondanks het kleiner geworden renteverschil blijft het in de meeste gevallen voor de consument aantrekkelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten, niet alleen financieel maar ook vanwege het NHG-vangnet.”

Rentetarieven

De Hypotheekshop: “Door de sterk opgelopen kapitaalmarktrente zijn geldverstrekkers al vijf weken aaneengesloten bezig om hun rentetarieven te verhogen. Vorige week kondigde bijna driekwart van alle actieve geldverstrekkers verhogingen aan, waaronder alle vier de grootbanken. Nog altijd gaat het daarbij voor het merendeel om relatief beperkte aanpassingen, NN voerde zelfs een renteverlaging door. Mede door alle renteverhogingen ligt het aantal hypotheekaanvragen (HDN) in 2018 landelijk circa 18% hoger dan in dezelfde periode in 2017. Het eerste kwartaal van 2017 werd uiteindelijk het beste eerste kwartaal over de afgelopen zes jaar.”

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.