Reisverzekeraars duidelijker over dagwaarde

0

Reisverzekeraars geven gehoor aan een oproep van MoneyView en Independer om de afschrijvingslijsten openbaar te maken waarmee zij dagwaarden van goederen berekenen. Inmiddels heeft 70% van de verzekeraars de lijsten openbaar gemaakt of toegezegd dit op korte termijn te zullen doen.

MoneyView stelt dat een derde van de overige verzekeraars beperkt transparant is. Zij maken slechts delen van de lijst openbaar. “De laatste groep, 18% van de verzekeraars, weigert tot dusver de afschrijvingslijsten vrij te geven.”

Behoorlijk verschil

Een analyse door MoneyView op basis van de gegevens die nu openbaar zijn gemaakt toont aan dat er relevante verschillen zijn in de berekening van de dagwaarden. Bij een smartphone van 2,5 jaar oud met een nieuwwaarde van 500 euro loopt dat bijvoorbeeld uiteen van 83 tot 250 euro. Ook moet de consument rekening houden met een maximering van de uitkering, zoals die vastgelegd is in de polisvoorwaarden van de reisverzekering.

Nieuwaarde

Ruim 1 op de 5 aanbieders vergoedt nooit de nieuwwaarde bij een gedekte schade op de reispolis. Bij hen geldt altijd direct de dagwaarde volgens de afschrijvingslijst. Onderzoek door MoneyView wijst uit dat ABN Amro alleen het eerste halfjaar de nieuwwaarde dekt. De Optimaal-variant van de Europeesche is de enige verzekering die bij een gedekte schade de nieuwwaarde vergoedt zolang het voorwerp nog geen twee jaar oud is. “Daarmee is zij het meest ruimhartig van alle verzekeraars. Het gaat doorgaans wel om de huidige nieuwwaarde. Deze kan lager zijn dan de aanschafwaarde, omdat er bijvoorbeeld een nieuw(er) model verkrijgbaar is”, aldus MoneyView in een toelichting.

Afschrijvingsperiode

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat reisverzekeraars voor de smartphone vaak een uitzondering maakt als het op de dekking bij verlies en diefstal aankomt. Zo worden door verzekeraars afwijkende voorwaarden gesteld aan de afschrijvingsduur en/of de maximale uitkering. De afschrijvingsduur voor een Apple iPhone is bijvoorbeeld bij een derde van de aanbieders langer dan 36 maanden. Bij een goedkopere smartphone van een overig merk (anders dan Apple of Samsung) geldt juist veel vaker een kortere afschrijvingsperiode.

Sommige aanbieders hanteren nog wel een minimale restwaarde van 15% of 20%. Ook al is de smartphone volledig afgeschreven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.