Proefproces boeterente tegen Delta Lloyd

0

Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond starten een proces tegen Delta Lloyd. De consumentenorganisaties willen zo een principiële rechtelijke uitspraak afdwingen over de wijze waarop Delta Lloyd de boeterente bij hypotheken berekende vóór 14 juli 2016.

De consumentenorganisaties eisen dat de geldverstrekker conform de AFM leidraad een herberekening maakt voor klanten die hun hypotheek vóór 14 juli 2016 hebben overgesloten, of hun hypotheek boven de boetevrije ruimte hebben afgelost. Als de rechter de consumentenorganisaties in het gelijk stelt, opent dat volgens hen de weg voor klanten van andere banken om ook de in die jaren te veel betaalde boeterente terug te krijgen.

Afwijken van AFM-richtlijn

In maart 2017 kwam de AFM met een leidraad die aangeeft hoe de banken en andere geldverstrekkers de boeterente moeten berekenen. Klanten die hun hypotheek na 14 juli 2016 hebben overgesloten worden na herberekening volgens deze richtlijn gecompenseerd, als blijkt dat de betaalde boeterente te hoog is geweest. VEH en Consumentenbond willen echter dat ook consumenten die vóór die datum een te hoge boeterente hebben betaald worden gecompenseerd.

Hakken in het zand

Op een eerder moreel appel van Vereniging Eigen Huis om de boeterente met terugwerkende kracht opnieuw te berekenen gaven Delta Lloyd en andere geldverstrekkers geen gehoor. Ook een sommatie van de Consumentenbond en VEH had geen effect.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.