Pilot Vaste Lasten Pakket van start

0

Stichting Vaste Lasten Pakket wil mensen met (beginnende) schulden meer financiële rust en ruimte bieden, en het mogelijk te maken uit de schulden te komen en te blijven. Het Nibud is als inhoudelijk adviseur betrokken bij de ontwikkeling van het Vaste Lasten Pakket dat de stichting hiervoor inzet.

Met het Vaste Lasten Pakket zijn de maandelijkse betalingen voor de belangrijkste vaste lasten – waaronder verzekeringen – centraal geregeld. Zo zien consumenten direct wat ze de rest van de maand te besteden hebben én hebben ze minder kopzorgen omdat de vaste lasten gewoon (op tijd) betaald worden. “Uit onze Nibud-onderzoeken blijkt dat er een duidelijk verband is tussen schulden en financiële stress. Mensen komen hierdoor vaak in een negatieve spiraal terecht. Het Vaste Lasten Pakket kan die spiraal doorbreken. Dat is de reden dat wij met al onze kennis hieraan hebben bijgedragen”, aldus Sanne Lamers, senior wetenschappelijk medewerker bij het Nibud.

De eerste pilotfase zal dit voorjaar van start gaan in Den Haag. In deze pilot van zes maanden wil de stichting uiteindelijk 150 Haagse huishoudens aansluiten. Daarna breidt de pilot uit naar een tweede pilotgemeente en na nog eens zes maanden naar een derde. Een team van Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Amsterdam gaat onderzoek doen naar de impact en effectiviteit van het Vaste Lasten Pakket.

Voor wie?

Het Vaste Lasten pakket is er voor mensen met beginnende schulden, die nog niet in beeld zijn bij schuldhulpverlening. Een tweede doelgroep bestaat uit mensen die uitstromen uit de schuldhulpverlening. Deze laatste groep heeft in het algemeen een verhoogde kans op terugval. Niet iedereen kan zomaar deelnemen aan het Vaste Lasten Pakket. Mensen komen in aanmerking via doorverwijzing, bijvoorbeeld door schuldhulpverlening, het UWV of achterstandsafdelingen van bedrijven. Deelname is tijdelijk en in principe geldt een looptijd van 2-3 jaar. Na die periode moet een deelnemer weer zelfstandig zijn financiën kunnen regelen. In sommige gevallen kan de periode dat iemand deelneemt worden verlengd.

Bestuur

De Stichting Vaste Lasten Pakket is een stichting zonder winstoogmerk die deze maand van start is gegaan. Het bestuur bestaat uit voorzitter Sylvia de Bruijn, Dick-Jan Abbringh en Soler Berk.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.