‘Overwaarde kan tot rentekorting leiden’

0

Woningbezitters kunnen volgens De Hypotheker profiteren van de sterk stijgende huizenprijzen, vooral in de grote steden en in de Randstad, blijkt uit cijfers van NVM.

Twan Cats, Commercieel Directeur van De Hypotheker: “Als er sprake is van overwaarde op de woning, is het mogelijk om tijdens de rentevaste periode een korting op de hypotheekrente te krijgen. Zo kunnen woningbezitters hun maandlasten verlagen en dat kan een besparing van honderden euro’s per jaar opleveren. Dit geldt alleen voor hypotheken zonder NHG.”

Maandlasten

De maandlasten zijn gekoppeld aan de hoogte van de hypotheekrente, die voor een deel afhankelijk is van de risicocategorie waarbinnen de hypotheek valt. Cats: “Door de stijgende huizenprijzen wordt de woning meer waard, waardoor de hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van de woning kleiner wordt. Hierdoor valt de lening in een lagere risicoklasse en kan de geldverstrekker gedurende de rentevaste periode een lager rentepercentage aanbieden waardoor de maandlasten lager worden. De waardestijging van de woning dient te worden aangetoond met een gevalideerd taxatierapport of met behulp van een WOZ-beschikking. Woningbezitters kunnen ook voor een rentekorting in aanmerking komen als zij extra aflossen op hun hypotheek. Als er voldoende is afgelost en de lening hierdoor in een lagere risicoklasse valt, kunnen de maandlasten lager worden.”

Honderden euro’s

Een geringe verlaging van de hypotheekrente kan per jaar al honderden euro’s schelen. Cats: “Als de stijging van de woningwaarde bijvoorbeeld tot een renteverlaging van 0,3% leidt, scheelt dat bij een hypotheek van 250.000 euro al 750 euro bruto per jaar. De nettobesparing is afhankelijk van het inkomen; bij een gemiddeld inkomen van 50.000 euro per jaar zouden woningbezitters er netto 450 euro op vooruitgaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.