Onderzoek: financiële sector laat vrouwen links liggen

0

Wereldwijd kunnen financiële dienstverleners ruim 600 miljard euro aan omzet binnenhalen door vrouwelijke klanten beter te bedienen, zo blijkt uit onderzoek van strategisch adviesbureau Oliver Wyman. In bijna alle gevallen is het huidige aanbod van de producten en diensten van banken en verzekeraars geënt op de standaardvoorkeuren van mannelijke klanten.

Het onderzoek toont aan dat vrouwen wereldwijd niet als klant erkend worden door de gehele financiële sector, waardoor jaarlijks een markt met een waarde van ruim 600 miljard euro ongemoeid wordt gelaten. Als de Nederlandse sector zich precies zou verhouden tot de wereldmarkt dan kunnen financiële dienstverleners in Nederland jaarlijks tussen de 3 en 5 miljard euro aan additionele omzet genereren. Dit betekent dat er enorme kansen liggen voor de dienstverleners die hun producten aanpassen om zo vrouwelijke klanten beter te bedienen.

Deze realiteit geldt voor vrouwen als particuliere en als zakelijke klant. Als particuliere klanten worden vrouwen niet optimaal bediend als het gaat om verzekeringen, hypotheken en andere individuele kredieten. Vrouwen hebben een fundamenteel andere financiële levensloop dan mannen met daarin mogelijke verlofperiodes en een langer pensioen vanwege de gemiddeld hogere levensverwachting. De realiteit is dat banken en verzekeraars hun klanten nog steeds langs één uniforme meetlat leggen. Het gevolg is dat vrouwen slechter worden bediend en minder financiële middelen beschikbaar krijgen dan mannen.

“Hoewel we conservatief zijn geweest in het berekenen van de gemiste omzet, kunnen we voor iedere deelsector in de financiële dienstverlening een groeipotentieel van 5 tot 20 procent van de wereldwijde omzet identificeren. Dit is meer dan de jaarlijkse omzet van de grootste financiële instellingen wereldwijd. Om deze inkomsten te realiseren, moeten bedrijven de behoeften van hun vrouwelijke klanten beter leren begrijpen en hun producten en diensten hierop afstemmen”, aldus Cornelia Neumann, Principal bij Oliver Wyman.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.