Nibud: ‘Een op de vijf ervaart inkomensterugval’

0

Bijna 20% van de Nederlanders ervaarde in maart een inkomensterugval als gevolg van de corona-crisis. Een iets hoger percentage (21%) verwacht die terugval ook in april. Onder hen zijn met name jongeren, zelfstandigen en flexwerkers. Het grootste deel van hen verwacht een inkomensdaling tot maximaal 30%.

Dat blijkt uit een peiling van het Nibud. Directeur Arjan Vliegenthart (foto): “Kwetsbare werkenden zoals jongeren, flexwerkers en zelfstandigen ervaren op dit moment vaker een terugval dan mensen in loondienst. Van mensen in loondienst maakt 16% zich zorgen over het inkomen, terwijl dat percentage bij jongeren en zelfstandigen op respectievelijk 33 en 46% ligt. Jongeren en zelfstandigen zijn meer dan gemiddeld bezorgd over het behoud van werk, een dalend inkomen of het zelfs helemaal wegvallen daarvan. Zij zijn degenen die ook als het goed gaat, de grootste inkomensonzekerheid hebben. In tijden van crisis krijgen zij als eerste de hardste klappen.”

Moeilijk rondkomen

Mensen maken zich meer zorgen over hun financiën dan anders. Ruim een derde van alle Nederlandse huishoudens verwacht dat zij de komende tijd moeilijk rond zullen kunnen komen. Vliegenthart: “Als zij rekeningen niet meer kunnen betalen, is de premie voor de zorgverzekering de eerste betaling die sneuvelt. Bijna 30% van alle ondervraagden heeft niet voldoende geld achter de hand om twee maanden zonder inkomen te kunnen. Mensen met een daadwerkelijke inkomensterugval geven aan dat zij met spaargeld en bezuinigen hun tekorten proberen op te vangen. Minder dan 10% denkt aan hulp van derden (zoals de gemeente of het vragen van uitstel van betaling).”

Contact zoeken

In eerder onderzoek zag het Nibud al dat mensen met financiële problemen lang wachten met het vragen om hulp. De problemen nemen daardoor enorm in omvang toe. “Wij doen daarom een dringende oproep aan verhuurders, energiemaatschappijen, zorgverzekeraars, internet- en telefoonproviders, waterbedrijven, et cetera om contact te zoeken met hun klanten op het moment dat zij zien dat rekeningen niet worden betaald,” zegt Vliegenthart. “Mensen willen wel betalen, maar kunnen het nu niet. Laat ze niet modderen, maar help ze eruit door mee te denken over welke mogelijkheden er wél zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.