NHG keert weinig uit bij hoge huizenprijs

0

Het afgelopen kwartaal ontving Nationale Hypotheek Garantie (NHG) slechts 27 verliesdeclaraties van geldverstrekkers. Deze afname hangt vooral samen met de stijging van de huizenprijzen. Hierdoor is de verkoopopbrengst van een woning meestal voldoende om de hypotheekschuld te kunnen afbetalen.

In het tweede kwartaal van 2020 nam het aantal hypotheken met NHG met 12% toe ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. In totaal sloten 34.400 huishoudens in Q2 2020 een hypotheek met NHG. Het aantal NHG-garanties voor aankoop was vrijwel gelijk aan het aantal in dezelfde periode vorig jaar. De stijging van het aantal garanties is voornamelijk toe te schrijven aan een toename van oversluitingen door de lage hypotheekrentetarieven.

Groene schuld

Sinds de tweede helft van 2019 is een stijging waar te nemen van het aantal huishoudens dat een woningverbetering financierde met NHG, zoals het herstel van achterstallig onderhoud en het treffen van energiebesparende voorzieningen. De verschillende initiatieven vanuit NHG, de overheid, financiële dienstverleners en overige belangenorganisaties lijken eigenaren in toenemende mate te bewegen tot het verduurzamen van de eigen woning. In het tweede kwartaal van 2020 nam dit aantal met 55% toe, ten opzichte van het aantal in het tweede kwartaal van 2019.

Garantievermogen

In het tweede kwartaal van 2020 is het garantievermogen toegenomen tot 1,49 miljard euro en 3,4% gestegen ten opzichte van het eind van 2019. Deze stijging wordt veroorzaakt door een toename van het aantal nieuwe garanties waar borgtochtprovisie-inkomsten uit voortkomen. De stijging van het garantievermogen is tevens het resultaat van een zeer beperkt aantal verliesdeclaraties in combinatie met het relatief lage gemiddelde uitgekeerde verliesbedrag. Het door NHG gegarandeerde bedrag (het totaal van hypotheken met NHG) is in het laatste kwartaal iets gestegen naar 202 miljard euro. Hier tegenover staat een (geschatte) totale waarde van de onderpanden van 335 miljard euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.