Nederlands pensioenstelsel houdt tweede plek

0

Het Nederlandse pensioenstelsel is opnieuw beoordeeld met de A-grade. In de jaarlijkse Global Pension Index van Mercer eindigde Nederland net als vorig jaar op de tweede plek, na Denemarken.

De Global Pension Index vergelijkt de pensioenstelsels van 27 landen wereldwijd en dekt hiermee bijna 60% van de wereldbevolking. Daarbij wordt niet alleen naar pensioen van werkgevers en overheid gekeken, maar worden ook andere componenten zoals spaargeld betrokken. Op een schaal van 0 tot 100 scoort het Nederlandse pensioenstelsel 80,1 punten, iets lager dan vorig jaar. Denemarken heeft een totaalscore van 80,5 punten.

Solide pensioenstelsel

Denemarken en Nederland zijn de enige twee landen met een A-grade. Deze classificering staat voor een eersteklas en solide pensioenstelsel met een hoog integriteitsniveau. “Nederland komt ontzettend dichtbij de eerste plaats op de wereldranglijst”, zegt Tim Burggraaf, pensioendeskundige bij Mercer. “Als de lijn vanaf 2015 wordt doorgezet, is er een grote kans dat Nederland in 2017 weer bovenaan staat. Het verschil is inmiddels teruggelopen tot slechts 0,4 punten: een fotofinish. Hoe daar te komen, is door een van de aanbevelingen die er al jaren in staan op te volgen, zoals bijvoorbeeld de stroppenpot voor mismanagement of het verder oprekken van een verplicht basispensioen.”

In de ranglijst staat Australië op de derde plek. Finland steeg twee plekken naar de vierde plaats. Singapore steeg van 10 naar 7.

Volgens Mercer wordt het effect van een vergrijzende bevolking nog altijd onderschat door regeringen. Er zijn volgens Mercer drie punten waarmee landen de gevolgen van de vergrijzing kunnen verminderen en het pensioenstelsel houdbaar kunnen houden. De arbeidsparticipatie op hogere leeftijd, de pensioengerechtigde leeftijd en het niveau van het voor de toekomst gereserveerde pensioenfondsvermogen moeten volgens het adviesbureau worden verhoogd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.