MKB te afhankelijk van banken

0

Hebben Europese bedrijven geld nodig dan stapt 70% naar de bank. In de VS is dat slechts 40%. Europese MKB-bedrijven zijn hierdoor te sterk afhankelijk van banken, stelt de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes. “Er is behoefte aan meer diversiteit aan financieringsbronnen.”

De beschreven afhankelijkheid maakt ook de Europese economie kwetsbaar. Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting bij Euler Hermes Nederland: “Door het soepele monetaire beleid heeft de ECB het erg gemakkelijk gemaakt voor bedrijven om bij Europese banken aan te kloppen. Nu de bankregels worden aangescherpt kan deze afhankelijkheid tot problemen leiden. Door strengere Europese regels (Basel III en IV) zullen de financieringskosten voor bedrijven toenemen en ook zullen banken minder bereid zijn om leningen te verstrekken. Dat geldt vooral voor bedrijven die niet voldoen aan de gemiddelde kredietwaardigheidseisen.”

Nederlandse banken

Volgens het CPB hebben MKB-bedrijven in Nederland het, in vergelijking met andere Europese landen, extra moeilijk om bij banken een financiering los te krijgen. In 2017-2018 ligt de bancaire acceptatie van lening-aanvragen van kleine MKB-bedrijven zelfs een kwart lager. Euler Hermes schrijft dat een reden hiervoor zou zijn dat Nederlandse banken hun geld liever investeren in hypothecaire leningen, omdat die minder risicovol zijn dan MKB-krediet.”

Europese Kapitaalmarktenunie

Volgens de onderzoekers van Euler Hermes worden MKB-financieringen van particuliere en institutionele beleggers steeds belangrijker in Europa. Geeroms: “Bedrijven krijgen steeds meer vertrouwen in niet bancaire-oplossingen. Onze researchafdeling schat dat Europeanen jaarlijks zo’n 860 miljard euro sparen. Daarvan gaat zo’n 30% naar effecten, waarvan weer een kwart gaat naar fondsen die investeren in het MKB. Op jaarbasis komt daardoor nu zo’n 65 miljard euro beschikbaar. Dit bedrag zal de komende jaren snel toenemen.”

Om ervoor te zorgen dat het MKB voldoende financieringsmogelijkheden behoudt wil de EU volgens Geeroms een financieringslandschap creëren dat lijkt op die in de VS. Daar haalt 60% van de bedrijven hun financiering rechtstreeks uit de kapitaalmarkt. Eind dit jaar zou deze Europese Kapitaalmarktenunie in werking moeten treden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.