Meer 55-plussers op de woningmarkt

0

Steeds meer 55-plussers gaan over tot het kopen van een woning, zo blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. Eén op de vijf van deze ouderen is starter op de woningmarkt.

Uit de Hypotheek Index blijkt het aantal 55-plussers dat in de eerste drie kwartalen van 2016 een hypotheek heeft afgesloten, 14% hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Deels gaat het om doorstromers. Ouderen hebben overwaarde op hun woning, maar hun hypotheek is vaak ook al deels afgelost. Daardoor is de overstap naar een nieuwe woning eenvoudiger.

Veel doorstromende ouderen trekken naar de stad, waarbij vooral Amsterdam en Rotterdam heel populair zijn. In die steden steeg het aantal afgesloten hypotheken onder 55-plussers met respectievelijk 37 en 19%. Volgens De Hypotheker is dat te verklaren doordat ouderen kleiner gaan wonen als de kinderen het huis uit zijn. Ze vinden steden, met culturele en andere voorzieningen, aantrekkelijk.

Stijgende huurprijzen

Starters vormen 22% van de ouderen die een hypotheek afsluiten. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de stijgende huurprijzen. Door de lage rente is het vaak gunstiger om een woning te kopen. Bovendien is in het aanbod van koopwoningen meer keuzevrijheid. Daarnaast maken veel ouderen gebruik van de mogelijkheid om hun huurwoning te kopen van woningcorporaties.

“Voor deze groep geldt wel dat vanaf de leeftijd van 57 jaar het pensioeninkomen van invloed is op het bedrag dat ze maximaal mogen lenen voor de aankoop van een woning”, zegt directeur Wytzejan de Jong van De Hypotheker. “Als zij echter de hypotheeklasten ook na hun pensionering kunnen betalen, is het afsluiten van een hypotheek gewoon mogelijk. In de praktijk merken we dat 55-plussers meestal geen problemen ondervinden bij het afsluiten van een hypotheek, omdat zij bijvoorbeeld overwaarde of een spaarpotje hebben opgebouwd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.