Kwart 50-plussers had pensioenopbouw achteraf anders aangepakt

0

Bijna een kwart van de Nederlandse vijftigplussers had de opbouw van het eigen pensioen achteraf helemaal anders aangepakt. Eén derde maakt zich zelfs zorgen over de hoogte van het pensioen, grotendeel door inflatie en de gestegen energierekening. Dit blijkt uit onderzoek van Van Bruggen Adviesgroep onder ruim 1.500 vijftigplussers met een eigen woning.

De helft van de vijftigplussers had achteraf precies hetzelfde gedaan. 30% had meer gespaard, 15% had liever meer geïnvesteerd en belegd. “Maar er zijn ook een hele hoop mensen die het achteraf echt helemaal anders hadden aangepakt”, zegt Oscar Noorlag, expert bij Van Bruggen Adviesgroep. “Dit geldt voor 23%. Vrijwel niemand had achteraf liever minder gespaard of belegd.”

Zorgen

Eén derde van de vijftigplussers maakt zich momenteel zorgen over de hoogte van het eigen pensioen. Noorlag: “Motief voor veel mensen is dat het leven duurder is geworden. Iedereen voelt de prijsstijgingen in zijn of haar portemonnee. Voor senioren is dat niet anders. Bijna de helft (48%) vreest dat de inflatie een grote impact zal hebben op hun potje; één derde denkt dat de gestegen energiekosten van invloed zullen zijn. Over of zij genoeg van hun ingelegde geld terugkrijgen van hun pensioenfonds maakt 36% zich zorgen.”

1 op de 5 moet gedwongen doorwerken

19% van de vijftigplussers vreest dat ze langer moeten doorwerken, omdat ze niet genoeg pensioen hebben opgebouwd. Een derde bezuinigt liever niet op de uitgaven en kiest er daarom ook voor langer door te werken. “Een hoop mensen zouden liever willen stoppen of minder werken, maar hun financiële situatie laat dat naar eigen zeggen niet toe. Toch is er vaak meer mogelijk dan men denkt, bijvoorbeeld met de hypotheek”, zegt Noorlag. “Vijftigplussers met een koopwoning hebben namelijk vaak het geluk dat er een behoorlijke overwaarde op het huis zit. De gemiddelde overwaarde van een Nederlandse woning bedraagt 175.000 euro. Een hoop vijftigplussers – en zeker senioren – hebben twee ton of zelfs meer. Dat wordt nog wel eens vergeten”.

Extra hypotheek

Noorlag: “Door een extra hypotheek te nemen kunnen woningeigenaren hun overwaarde opnemen. Speciaal voor pensioengerechtigden met een beperkt pensioeninkomen bestaat er de overwaarde-opeet-hypotheek, die kan voorzien in de behoefte naar meer financiële ruimte. Hiermee kan de overwaarde verzilverd worden waardoor ze eerder kunnen stoppen met werken of een kleine pensioenaanvulling kunnen realiseren, waarmee ze mooie pensioenplannen kunnen realiseren.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.