Kortingskans rijk ABP fors toegenomen

0

In het tweede kwartaal van 2019 is de financiële positie van ABP verslechterd. Ondanks een positief rendement van bijna 11 miljard euro, daalde de actuele dekkingsgraad met bijna 4% naar 95,3%. De kans op een verlaging van de pensioenen in 2020 neemt hiermee flink toe, zegt bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool.

De verslechtering heeft te maken met de gedaalde rente. Hierdoor moet het pensioenfonds meer geld in kas houden om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Die verplichtingen stegen in het afgelopen kwartaal door de daling van de rente met 28 miljard euro tot een voor ABP recordhoogte van 464 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool: “We hebben mooie rendementen geboekt, maar de rente heeft een veel grotere invloed op onze dekkingsgraad. Die zorgt er nu voor dat we de laagste dekkingsgraad hebben sinds jaren. Pensioenverlaging komt daardoor dichterbij. De kans dat we de pensioenen van deelnemers in 2020 moeten verlagen is flink toegenomen en ook de kans op verlaging in 2021 blijft reëel. Ik maak me zorgen over de groeiende kloof tussen de ambitie in ons pensioencontract en wat deelnemers krijgen of verwachten.”

Kritische ondergrens

Er zijn twee situaties waarin we de pensioenen moeten verlagen: de eerste situatie is op korte termijn (in 2020) en de tweede op de iets langere termijn (in 2021). Corien Wortmann-Kool: “Om te bepalen of we in 2020 moeten verlagen, wordt er eind 2019 naar de actuele dekkingsgraad gekeken. Om te kijken of we in 2021 moeten verlagen, kijken we eind 2020 naar de beleidsdekkingsgraad én de actuele dekkingsgraad. Nieuwe regels schrijven voor dat de actuele dekkingsgraad eind 2019 niet lager mag zijn dan circa 95% (dit was 88%). Zit ABP onder die kritische ondergrens, dan moeten we de pensioenen in de loop van 2020 verlagen. De kans dat dit gebeurt, is nu aanzienlijk groter geworden ten opzichte van het eerste kwartaal.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.