Lakeman richt pijlen op ABP-pensioen

0

Pieter Lakeman bereidt met Stichting SOBI Pensioenherstel een massaclaim tegen ABP en de Staat voor. Beide partijen handelden volgens de stichting in de periode 2008-2020 onrechtmatig door de pensioenen van ruim 5 miljoen deelnemers niet te indexeren.

ABP en de Staat hebben volgens de Stichting SOBI Pensioenherstel de Europese wetgeving te conservatief en niet goed toegepast. De claimactie is gericht op circa 3 miljoen gepensioneerde deelnemers van het pensioenfonds voor overheid en onderwijs. Stichting SOBI Pensioenherstel stelt dat de deelnemers naar schatting tientallen miljarden euro’s misliepen, gemiddeld per persoon ruim 15.000 euro indien de deelnemer de volledige periode van 2008 tot en met 2020 pensioen heeft ontvangen.

Oprichter Pieter Lakeman van de stichting: “Pensioenfondsen lopen, in tegenstelling tot banken, géén risico op een plotselinge uitstroom van geld. Maar de Staat en De Nederlandse Bank (DNB) beweren in feite van wél en eisen ten onrechte dat pensioenfondsen zich met extra reserves tegen een niet bestaand risico indekken. Daardoor moesten zij honderden miljarden euro’s op hun resultaten in mindering brengen en bleef er onvoldoende over om te indexeren. Geen indexatie leidde tot fors koopkrachtverlies en is in strijd met het Europese eigendomsrecht. Door te focussen op ABP denken wij in geval van winst ook voor gedupeerde pensioendeelnemers van andere fondsen meer kans op sneller succes te hebben.”

De ABP-pensioendeelnemers kunnen via www.pensioenherstel.nl hun claim indienen en op deze website met een schadecalculator berekenen op hoeveel compensatie zij bij benadering recht hebben. Om het proces in gang te kunnen zetten en de startkosten van de procedure te bekostigen wordt een deelnamebijdrage gevraagd.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.