Kees Vendrik nieuwe voorzitter verzekeringsconvenant

0

Kees Vendrik is de nieuwe voorzitter van het internationaal MVO-convenant voor de Verzekeringssector. In het convenant werken verzekeraars, ngo’s en de overheid samen om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu, sociale omstandigheden en ondernemingsbestuur en schendingen op deze thema’s tegen te gaan.

Vendrik is sinds april 2017 Chief Economist bij de Triodos Bank. Voor GroenLinks is hij sinds juni 2019 lid van de Eerste Kamer en woordvoerder op de dossiers financiën, economische zaken en klimaat (uitgezonderd de financiële sector vanwege zijn hoofdfunctie bij Triodos Bank en zijn rol als voorzitter van het verzekeringsconvenant). Voor deze partij was hij eerder lid van de Tweede Kamer en sociaal-economisch beleidsmedewerker.

Klimaatcommitment Financiële Sector

Vendrik is vicepresident geweest van de Algemene Rekenkamer en nu onder meer verbonden aan het Sustainable Finance Lab. Hij is voorzitter van de Elektriciteitstafel van het Klimaatakkoord en initiatiefnemer en medeauteur van het Klimaatcommitment Financiële Sector, gebaseerd op de Spitsbergen Ambitie-verklaring. Hij studeerde politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en Internationale Economische Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam.

MVO-convenant

Het Convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen Verzekeringssector is juli 2018 van start gegaan en heeft een looptijd van vijf jaar. Het is ondertekend door het Verbond van Verzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland, die samen 95% van de Nederlandse verzekeraars vertegenwoordigen, en door zes ngo’s en twee ministeries. De deelnemende verzekeraars zijn samen goed voor meer dan 99,5% van het beheerd verzekeringsvermogen op de Nederlandse markt. Doel is het bevorderen van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen bij de verzekeraars. De partijen werken samen onder leiding van een onafhankelijk voorzitter, de SER faciliteert deze multi-stakeholder samenwerking.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.