‘Kansloze’ starter laat adviseur links liggen  

2

Een ruime meerderheid (64%) van de starters trekt in twijfel of de kosten van een onafhankelijk hypotheekadvies in een later stadium terugverdiend kunnen worden wanneer in het hypotheekproces meerdere hypotheekverstrekkers zijn vergeleken.  

Dit en meer blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken onder meer dan 1.500 mensen, waarvan het overgrote deel nog thuis woont, een huurhuis heeft of met vrienden woont. Hoewel de koopbereidheid onder deze starters zeer groot is, ziet meer dan de helft van de respondenten (54%) het kopen van een huis momenteel als een kansloze missie. Hierdoor heeft maar liefs 60% online nog nooit de tijd genomen om uit te rekenen wat zij als eenverdiener of stel kunnen lenen voor hun toekomstige koopwoning.

Munt-directeur Menno Luiten (foto) vindt het jammer om te zien dat een groot deel van de jongeren het gesprek niet meer aangaan en daardoor niet of slecht op de hoogte zijn van het feit dat een eerste gesprek met een adviseur meestal vrijblijvend en kosteloos is. “Daarnaast wijzen adviseurs klanten vaak op mogelijkheden die ze vooraf niet voor mogelijk hadden gehouden. Van de respondenten die aangeven wel met een adviseur in gesprek te zijn gegaan, geeft 22% aan dat het maximale leenbedrag bij de adviseur uiteindelijk positiever was dan in de eerder door hen geraadpleegde online rekentool”, aldus Luiten.

Weinig financiële ruimte

Ondanks die wil om te kopen blijven jonge mensen over het algemeen minder kapitaalkrachtig. Slechts 16% van de respondenten jonger dan 24 jaar heeft een gezamenlijk bruto-inkomen van boven de 60.000 euro. Van de mensen tot 35 jaar is dat aandeel binnen deze leeftijdsgroep iets minder dan een derde (29%). Van de mensen onder de 24 jaar heeft ruim een kwart (28%) minimaal 20.000 euro aan direct besteedbaar vermogen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld de kosten koper worden betaald, die mogen immers niet meer mee worden gefinancierd in de hypotheek. De helft heeft minder, wil het niet zeggen of heeft helemaal geen direct besteedbaar geld voor handen. Van de groep respondenten tot 34 jaar geeft 39% aan meer dan 20.000 euro direct beschikbaar te hebben. Van de anderen zit 45% onder dat bedrag, 16% wil het niet zeggen of heeft niet direct geld beschikbaar.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.