Inkomensmarkt wacht vijf lastige jaren

0

Met een te verwachten plus van 3,1% is de Inkomensmarkt in 2019 harder gegroeid dan in 2018 (+2,9%) en 2017 (+1,8%). Maar in de komende jaren zal deze groei gestaag afnemen tot een magere 1,7% in 2023. Dit blijkt uit het Marktrapport Inkomen 2020 van Baken Adviesgroep.

Baken Adviesgroep spreekt in de rapportage de verwachting uit dat de komende vijf jaar de groei in de Inkomensmarkt lager zal zijn dan in 2019. “Hieraan liggen een aantal langetermijnontwikkelingen ten grondslag. De economische groei zal naar verwachting dalen, met name doordat de Nederlandse export afneemt. Een andere belangrijke langetermijnontwikkeling is de vergrijzing. Die leidt tot een stagnatie van de beroepsbevolking en wordt voelbaar in het inkomen van huishoudens. De lasten voor zorg en pensioen zullen in ons huidige systeem naar verwachting moeten stijgen. Dit drukt de koopkracht en in het verlengde daarvan de consumptieve bestedingen.”

AOV-markt

Het dalende volume in de AOV-markt wordt in 2019 goedgemaakt door een forse groei in de Ziekteverzuim- en WIA-branche. Het Marktrapport voorziet vooralsnog ook geen verbeteringen voor de AOV-markt. “De loonsom blijft komende jaren groeien door een combinatie van hogere lonen en lage werkloosheid. Ondanks het groeiende aantal zelfstandigen daalt de AOV-dekkingsgraad en de gemiddelde premie. AOV is met een omvang van € 1.370 miljoen de grootste branche op de Inkomensmarkt. Het AOV-volume blijft echter dalen: tot 2023 zien we deze licht dalende trend voortzetten met -0,5% per jaar. Deze prognose is gebaseerd op de combinatie van een groeiend aantal zelfstandigen en een daling van de dekkingsgraad.”

Ziekteverzuim

De Ziekteverzuimmarkt groeide in 2018 met 7,9% en in 2019 met 5,2%. Voor de gemiddelde premie in de Ziekteverzuimbranche is de schadelast een belangrijke factor: het ziekteverzuim in Nederland steeg in 2018 en 2019 naar 4,3%, wat 0,4% hoger is dan in 2013. De trend in het ziekteverzuimpercentage lijkt volgens Baken Adviesgroep op korte termijn niet te wijzigen.

Marktrapport Inkomen

Het Marktrapport Inkomen 2020 geeft inzicht in de laatste ontwikkelingen op de Nederlandse Inkomensverzekeringsmarkt. Het beschrijft de concurrentiepositie en marktaandelen van de concerns, macro-economische analyses, disruptieve trends en geeft een prognose van het premievolume voor de komende vijf jaar per productgroep.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.