Ingage: ‘Daling huizenprijzen lijkt voorbij’

0

De daling van de huizenprijzen lijkt na een jaar tot stilstand te zijn gekomen, schrijft Ingage Franchise.

Voor de tweede maand op rij (juli en augustus) stabiliseren de verkoopprijzen van woningen in vergelijking met dezelfde maand in 2022 (bron HDN). “Blijkbaar biedt de krapte op de woningmarkt en het vertrouwen van consumenten inmiddels voldoende tegenwicht aan de gestegen hypotheekrente en inflatie. Andere factoren die hierin een rol spelen zijn de loonsverhogingen, de verhoogde NHG-grens, overheidsmaatregelen gericht op verhuurders, gedaalde energieprijzen en de meeneemhypotheken voor doorstromers”, aldus de Ingage Franchise, het bedrijf achter de hypotheekadviesketens De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur.

Hypotheekaanvragen

Het aantal hypotheekaanvragen in vakantiemaand augustus in verband met aankoop van een woning (starters, doorstromers) en verhogingen (verbouwing, verduurzaming, ander bestedingsdoel) is vergelijkbaar met dat van voorgaande jaren. Dat blijkt uit de cijfers van Ingage Franchise. Hierbij worden de oversluitingen buiten beschouwing gelaten.

Toename nieuwbouw en echtscheidingen

Opvallend volgens de onderzoekers is een toename de laatste maanden van hypotheekaanvragen vanwege de aankoop van een nieuwbouwwoning. “Daarnaast zien we zoals elk jaar in de vakantieperiode een stijging van het aantal hypotheekaanvragen in verband met echtscheiding.”

Meeneemhypotheek steeds belangrijker

“De stijging van de hypotheekrente in de eerste helft van vorig jaar – en het gedaalde consumentenvertrouwen in die periode – heeft grote invloed gehad op het bedrag dat huizenkopers konden of wilden lenen”, aldus de onderzoekers. “Inmiddels stijgt de gemiddelde hypotheek per type aanvrager al weer bijna een jaar en komen de bedragen weer enigszins in de buurt van die van het eerste kwartaal 2022. Dat geldt voor starters en voor doorstromers die hun huidige, lage hypotheekrente kunnen meeverhuizen naar hun volgende woning. Van doorstromers waarbij dit niet haalbaar is – en die dus voor de volledige nieuwe hypotheek te maken krijgen met de actuele hypotheekrente – blijft de leencapaciteit echter nog wel flink achter bij die van begin vorig jaar. In combinatie met de stijgende huizenprijzen dit jaar en de gestegen variabele hypotheekrente, kan het sluiten van een financiering daarmee complexer worden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.