Individuele en verplichte pensioenopbouw

0

Het huidige collectieve pensioenstelsel verliest steeds meer aan draagvlak. In een onderzoek van ABN Amro MeesPierson onder 1.171 Nederlanders vanaf 18 jaar spreekt 42% de voorkeur uit voor een individuele pensioenopbouw. 33% kiest een combinatie van collectieve en individuele opbouw.

Slechts een kwart van de respondenten wil het collectieve pensioenstelsel in stand houden. Veruit de meeste respondenten willen in de toekomst zelf hun pensioenuitvoerder kiezen (75%). Als ze zelf hierover kunnen beslissen, kiest bijna de helft voor een pensioenfonds (47%). Met 18% is een bank als pensioenuitvoerder de op één na meest genoemde optie, hoewel het op dit moment voor banken wettelijk niet mogelijk is om pensioenuitvoerder te zijn. Verzekeraars nemen met 15% een derde plaats in.

Op de vraag welke aspecten de respondenten het belangrijkste aan hun pensioen vinden, noemt 71% in elk geval een gegarandeerd pensioen. De hoogte van het pensioen (58%) is een goede tweede.

Verplicht pensioen opbouwen

Hoewel men graag zelf wil beslissen over de pensioenopbouw, geeft zeven op de tien respondenten aan dat iedereen wel verplicht pensioen zou moeten opbouwen. Overigens vindt 15% van hen dat bij een verplichte opbouw dit slechts hoeft tot een vastgesteld maximum. Een zeer beperkt gedeelte van de respondenten (8%) wil dat ondernemers vrijgesteld blijven van verplichte pensioenopbouw. Ruim een derde van de ondervraagde ondernemers (zzp’ers en dga’s) geeft aan vóór een verplichte pensioenopbouw voor iedereen te zijn.

Tegenstanders van een verplichte pensioenopbouw noemen hiervoor verscheidene redenen. Zelf willen bepalen wat er met hun geld gebeurt en het gebrek aan vertrouwen in de pensioenuitvoerder zijn het vaakst geopperd. Van alle tegenstanders geeft slechts 7% als reden aan voldoende geld te hebben voor een goede oudedagsvoorziening. Ook gelooft een beperkt aantal Nederlanders (8%) zelf een hoger rendement te behalen dan de pensioenuitvoerder

Solidair met het individu

Masha Bril, pensioenexpert bij ABN AMRO MeesPierson: “Solidariteit in ons pensioenstelsel wordt door slechts weinigen nog belangrijk gevonden, blijkt uit dit onderzoek. Tegelijkertijd wil wel een overgrote meerderheid verplichtstelling van pensioenopbouw. Daarin lijkt een tegenstelling verborgen. Of wellicht ook weer niet, want mogelijk wil het individu juist verplichtstelling uit eigenbelang. Als iedereen pensioen moet opbouwen, wordt voorkomen dat het individu financieel opdraait voor de latere lasten van anderen. Aan de andere kant – hoewel de cijfers op het eerste oog dus anders lijken te beweren – is het niet per definitie ieder voor zich. Want van de ondervraagden wil 25% een collectief stelsel en 33% een deels collectief stelsel om pensioen op te willen bouwen.”

Alternatieve besteding pensioengelden

61% van de respondenten wil dat een deel van hun pensioen gebruikt mag worden om de hypotheek mee af te betalen. Op dit moment kan dat niet. Tijdelijk geen pensioenpremie hoeven te betalen als de financiële situatie daar om vraagt, is eveneens een aansprekende optie voor veel Nederlanders. Driekwart van de respondenten geeft aan hier iets voor te voelen, ook al gaat dit ten koste van de hoogte van het pensioen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.