Hypotheekaanvragen en verkoopprijzen stabiliseren

0

Het aantal hypotheekaanvragen van huizenkopers, zowel starters als doorstromers, en verhogers bleef in november nagenoeg gelijk aan dat van oktober.

Echter, in vergelijking met november vorig jaar, registreert Ingage Franchise een aanzienlijke stijging van ruim 20%. Bij starters is de toename zelfs ruim 30%. “De toename is voornamelijk toe te schrijven aan het herwonnen vertrouwen van consumenten in de woningmarkt, gestegen inkomens en aanhoudende schaarste aan woonruimte. De stabiele hypotheekrente, gedaalde energieprijzen en de meeneemhypotheek hebben een solide basis gevormd, terwijl overheidsmaatregelen met betrekking tot woningbeleggers meer kansen bieden voor koopstarters”, aldus Ingage.

Verkoopprijs

Hoewel de gemiddelde verkoopprijs de laatste maanden stabiliseert, is er wel sprake van een grotere jaar-op-jaar stijging. Ingage: “Na een jaar-op-jaar stijging van ruim 2,5% in oktober neemt deze stijging volgens onze index in november verder toe tot maar liefst 6,2%. Na de aanzienlijke prijsstijgingen van de afgelopen jaren is de afzwakking vorig jaar en het snelle herstel binnen een jaar opnieuw opmerkelijk te noemen. Dit illustreert de uitzonderlijke situatie waarin de woningmarkt zich al enkele jaren bevindt.”

Financieringsvoorbehoud wordt korter

“Onze gegevens tonen aan dat de gemiddelde duur van het financieringsvoorbehoud (de ‘ontbindende voorwaarden’) inmiddels is afgenomen tot ongeveer 4,5 weken. Medio vorig jaar was deze nog opgelopen tot ruim 6 weken. Veel hypotheekadviseurs herkennen momenteel de trend van een korter voorbehoud, die wijst op toenemende concurrentie tussen bieders en op verkopers die zekerheid zoeken. Makelaars rapporteren dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van een zogenaamd duaal bod. Hierbij wordt een bod gedaan waarbij de verkoper twee opties krijgt aangeboden: een hoger bod mét voorbehoud van financiering of een lager bod zónder voorbehoud van financiering. Soms kan een korter voorbehoud een hoger bod overtreffen.”

Overbieden neemt toe

De keerzijde van een korter financieringsvoorbehoud is dat als de financiering niet tijdig rondkomt, de einddatum van het financieringsvoorbehoud vaker moet worden verlengd. Iets waar de verkopende partij in de praktijk meestal wel (noodgedwongen) mee instemt. De duur van een voorbehoud hangt vaak af van de situatie van de koper. Is de koper zelfstandig of zzp’er, dan is het voorbehoud meestal iets langer. Hetzelfde geldt voor een starter die koopt met behulp van een starterslening of een huurwoning verwerft van een woningbouwvereniging. In grotere steden is het voorbehoud in de regel wat korter. Hypotheekadviseurs merken daarnaast ook een toename van het overbieden op woningen.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.