‘Huizen dit jaar nog duurder, maar prijsstijging vlakt naar verwachting af’

0

Hoewel huizen in ons land nog steeds duurder worden, vlakken de prijsstijgingen dit en volgend jaar naar verwachting af. Dit komt vooral door de gestegen rente en de hoge inflatie. Maar de combinatie van economische onzekerheid rondom werkloosheid, economische groei en kapitaalmarktrentes, maakt voorspellen lastig.

Dat schrijven economen van RaboResearch in hun vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt. Ook in de eerste vier maanden van 2022 zijn de huizenprijzen weer fors gestegen. In januari was zelfs sprake van een voorlopig record, toen de prijzen vergeleken met een jaar eerder 21,1% toenamen. Maar inmiddels is het groeitempo op jaarbasis al wat gezakt tot iets onder de 20%, zegt woningmarkteconoom Stefan Groot van RaboResearch. “We verwachten dat de groei van de huizenprijzen de komende tijd verder afzwakt. Voor dit jaar voorspellen we een gemiddelde huizenprijsstijging van 16,1% en voor 2023 een fors lagere van 4,5%.”

Ongeschonden

Groot: “Door de sterk gestegen kapitaalmarktrentes – die ook de hypotheekrentes deden stijgen – en de toegenomen inflatie, kunnen mensen minder aan huizen besteden. Een daling van de huizenprijzen is daarom niet uit te sluiten en de onzekerheid is de komende jaren groot. Toch achten we de kans dat de woningmarkt deze periode ongeschonden doorkomt groter dan de kans dat de huizenprijzen binnenkort gaan dalen. Weliswaar verwachten we dat de groei van de Nederlandse economie volgend jaar een min laat zien, maar de arbeidsmarkt blijft voorlopig krap met een werkloosheid onder de 4%, wat de vraag naar nog altijd schaarse woningen ondersteunt.”

Minder verkochte woningen

Groot verwacht dat dit jaar 189.000 bestaande koopwoningen van eigenaar wisselen. “Dat is 16,5% minder dan vorig jaar. Het aantal te koop staande huizen is de afgelopen maanden verhoudingsgewijs snel opgelopen. Begin juni waren in heel Nederland zo’n 27.500 bestaande huizen beschikbaar op Funda.nl. Dat is ruim de helft meer dan een jaar geleden. Op termijn kan dit een opsteker zijn voor het aantal verkopen, aangezien er nog relatief veel vraag naar koopwoningen blijft terwijl er nu meer aanbod is. Voor volgend jaar verwachten we ongeveer 197.000 woningverkopen.”

Economische onzekerheid groot

De onzekerheid is groot en daardoor zijn er meerdere scenario’s denkbaar voor de woningmarkt, benadrukt de woningmarkteconoom. “Onze verwachtingen voor de huizenprijzen en verkoopaantallen zijn gebaseerd op de prognoses die we op dit moment hebben van de kapitaalmarktrente, de groei van de Nederlandse economie en de werkloosheid. We denken dat de werkloosheid ondanks een milde recessie laag blijft en dat kapitaalmarktrentes weer iets gaan dalen. We kijken ook naar alternatieve scenario’s, waarin kapitaalmarktrentes juist verder stijgen, en zich een diepere recessie met hogere werkloosheid voordoet. In dat geval gaan huizenprijzen waarschijnlijk dalen.”

Flevoland nog steeds koploper

Ook dit jaar blijft Flevoland de regio waar de prijzen het sterkst stijgen. Groot: “De prijsgroei komt daar naar verwachting uit op 21%, net als in de regio Overig Zeeland. In West-Brabant en in delen van Zuid-Holland groeien de huizenprijzen het minst hard. Hier stokt de prijsgroei naar verwachting op ongeveer 14%. Ook volgend jaar voorzien we in alle regio’s nog stijgende huizenprijzen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.