Huishoudens zien waarde beleggingen dalen

0

Voor beleggende huishoudens is er een einde gekomen aan een periode van drie opeenvolgende kwartalen van waardestijging. In totaal daalde de waarde van de beleggingsportefeuille in het derde kwartaal van 2023 met zo’n 3,6 miljard euro (-2,1%) ten opzichte van een kwartaal eerder.

Aan het einde van het derde kwartaal van 2023 waren de beleggingen van Nederlandse huishoudens 162,4 miljard euro waard (Q3 2022: 152,1 miljard), blijkt uit cijfers van DNB. Sinds Q3 2022 steeg de waarde van het bezit ieder kwartaal op rij, tot het afgelopen kwartaal. De waarde van de beleggingsportefeuille nam in het derde kwartaal van dit jaar af door koersverliezen. Tegelijkertijd kochten Nederlandse huishoudens voor netto 622 miljoen euro aan beleggingen bij. Zonder deze aankopen was de waardedaling volgens DNB nog groter geweest.

Obligaties stellen niet teleur

In procenten leden Nederlandse huishoudens met name verlies op hun beursgenoteerde aandelen. De waarde van het aandelenbezit nam af met 2,7% (kwartaal-op-kwartaal) tot 55,6 miljard euro. De waarde van posities in beleggingsfondsen nam ten opzichte van vorig kwartaal af met 2,1%, tot 101,0 miljard euro. Bijna twee derde (62,2%) van het belegd vermogen van Nederlandse huishoudens bestaat uit posities in beleggingsfondsen, voornamelijk in aandelenfondsen.

In tegenstelling tot de beursgenoteerde aandelen en de posities in beleggingsfondsen steeg de waarde van het obligatiebezit opnieuw. Aan het eind van het derde kwartaal van 2023 hadden Nederlandse huishoudens voor 5,8 miljard euro aan obligaties in hun beleggingsportefeuille, een stijging met 3,3% ten opzichte van drie maanden eerder. De laatste keer dat huishoudens voor minstens € 6 miljard aan obligaties bezaten, was eind 2017.

Nederlandse huishoudens hebben daarnaast nog omvangrijke vermogens in pensioenfondsen, verzekeraars, eigen ondernemingen en de huizenmarkt, die buiten beschouwing van deze DNB-analyse zijn gelaten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.