Huiseigenaar kan arbeidsongeschiktheid vaak niet opvangen

1

Terwijl ruim een kwart van de Nederlanders verwacht direct in financiële problemen te komen als een van de partners arbeidsongeschikt wordt, geeft 40% aan dat er tijdens het hypotheekadviesgesprek niet over arbeidsongeschiktheid is gesproken en 19% kan zich dat niet herinneren. 

Deze resultaten komen uit het onderzoek ‘De consument en het arbeidsongeschiktheidsrisico’ en werd in opdracht van BNP Paribas Cardif uitgevoerd door MCH Consultancy en Adviesbureau Fred de Jong. “Het is een verplicht onderdeel van het hypotheekadvies, dus het lijkt erop dat de boodschap niet bij hun klanten blijft hangen. Deze percentages laten zien dat het geen kwaad kan als hier meer focus op wordt gelegd in het hypotheekadvies”, aldus de onderzoekers.

Huis verkopen bij arbeidsongeschiktheid

Het onderzoek werd in juni 2020 gehouden onder 1.247 consumenten. Van die respondenten heeft 24% helemaal geen idee waarvoor zij zijn verzekerd met betrekking tot de hypotheek of heeft daar überhaupt nog geen seconde bij stilgestaan. Van hen die dat wel hebben gedaan, zegt 27% aan de gevolgen van arbeidsongeschiktheid echt te gaan voelen, doordat ze dan hun huis moeten verkopen, in financiële problemen komen of noodgedwongen meer moeten gaan werken.

Van de respondenten geeft 30% aan dat zij een verzekering voor arbeidsongeschiktheid hebben afgesloten. Uit data van HDN blijkt volgens de onderzoekers echter dat het werkelijke aantal vele malen lager ligt. Volgens hen registreert HDN bij minder dan 5% van de hypotheekaanvragen ook een aanvraag voor een verzekering voor arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

Totaal geen inzicht

Tot slot blijkt dat respondenten weinig inzicht hebben in de status en kenmerken van hun hypotheek. Ze weten bijvoorbeeld niet wat de hoogte van de hypotheek is in relatie tot de marktwaarde van de woning. Marieke van Zuien, commercieel directeur BNP Paribas Cardif België en Nederland: “Zeker tijdens de huidige coronacrisis, waarbij er erg veel onzekerheid is, is het belangrijk dat consumenten inzicht hebben in hun financiële situatie en weten op welke vlakken zij risico lopen. En dat zij de (financiële) gevolgen van onvoorziene levensomstandigheden goed met hun adviseur bespreken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.