Hoffelijk Prinsjesdag Totaaloverzicht 2020

0

Voor de achtste keer op rij presenteerde opleider Hoffelijk vandaag voor zonsopgang het Prinsjesdag Totaaloverzicht 2020. De vakspecialisten van Hoffelijk hebben de nacht doorgewerkt om de gepresenteerde maatregelen door te spitten en alle relevante ontwikkelingen samen te vatten.

Het totaaloverzicht wordt digitaal aangeboden, zodat eventuele wijzigingen in de maatregelen ook direct door Hoffelijk op de website kunnen worden aangepast, waarmee de actualiteit van de informatie is gewaarborgd. “We hebben voor onze klanten alle belangrijke maatregelen in negen thema’s samengevat mét een vertaalslag naar de praktijk, maar we delen dit overzicht graag met alle financieel professionals uit de branche die volledig up-to-date willen zijn en blijven”, aldus Edwin Deijs, Directeur Relatiebeheer bij Hoffelijk.

COVID-19

In het Totaaloverzicht is vanzelfsprekend extra aandacht voor de coronamaatregelen. Denk hierbij aan een vrijstelling voor de TOGS en Subsidie vaste lasten, de vrije ruimte voor de werkkostenregeling en een zorgbonus voor zorgmedewerkers. De COVID-19 pandemie heeft wereldwijde gevolgen en heeft daarmee effect op alle facetten van de maatschappij. Ondanks corona is de verwachting dat volgend jaar de koopkracht toeneemt. Dit is afhankelijk van het verloop van de coronacrisis.

Woningmarkt

Om de verhoudingen binnen de woningmarkt te verbeteren, is een aantal zaken gewijzigd. In dit thema gaat Hoffelijk onder andere in op de maatregel van het kabinet om starters jonger dan 35 jaar vanaf 1 januari 2021 eenmalig een vrijstelling te geven voor het betalen van de 2%-overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. Doel hiervan is dat starters een betere positie krijgen op de woningmarkt en dat ze makkelijker de kosten koper kunnen betalen. Ook zijn door het kabinet maatregelen voor huurders opgesteld.

Een praktische tip van Hoffelijk voor starters die dit jaar een woning hebben gekocht: “Het is financieel aantrekkelijk om de overdracht van de woning in 2021 te laten plaatsvinden. Kopen starters een huis van 250.000 euro, dan besparen ze hiermee 5.000 euro.”

Verhuur

Tegelijkertijd wil het kabinet het tarief van de overdrachtsbelasting verhogen voor particuliere beleggers die een woning kopen. Vanaf 1 januari 2021 is dat tarief 8%. Een tarief dat ook voor niet-woningen moet gaan gelden. Dit gaat bijvoorbeeld om bedrijfsgebouwen, bedrijfsruimtes, hotels, pensions of grond die bestemd is voor woningbouw. Maar het hogere tarief geldt ook voor bij de aankoop van een vakantiewoning; een woning die door ouders wordt gekocht voor hun kind; en een woning die wordt gekocht door een niet-natuurlijk persoon.

Met deze verhoging van de overdrachtsbelasting in het vooruitzicht kan het voor de particuliere belegger die dit jaar een woning heeft aangekocht financieel aantrekkelijk zijn om de overdracht van de woning in 2020 te laten plaatsvinden, geven de vakspecialisten van Hoffelijk als tip mee.

Belasting

Het komende jaar zal een aantal wijzigingen in de belastingen plaatsvinden. Hoffelijk informeert over de tariefschijven in box 1 en de aanpassingen in box 3. Naast deze wijzigingen wordt ook dieper ingegaan op een aantal heffingskortingen.

Sociale Zekerheid

In dit thema komen de veranderingen in bepaalde zekerheden aan bod, voor personen die in Nederland wonen of werken. Denk hierbij aan de stijgende zorgtoeslag, de inkomensafhankelijke bijdrage en het kindgebonden budget. Ook wordt dieper ingegaan op een aantal aanpassingen in de kinderopvangtoeslag.

Hoffelijk Totaaloverzicht

Alle negen thema’s die Hoffelijk heeft uitgewerkt zijn:

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.