Het bevlogen advies van Frank Vogel

0

Bevlogen Financieel Advies is een klein financieel advieskantoor in Weert. Eigenaar en adviseur Frank Vogel is al ruim 32 jaar werkzaam in de financiële branche. “De visie van ons bedrijf is een langdurige relatie onderhouden met zowel particulieren als het MKB. Persoonlijk contact gecombineerd met bevlogen advies is onze drijfveer. Wij willen het onmogelijke waarmaken voor de klant.”

Frank Vogel: “Het Life Plan van de klant is de story of my life’’

Mensen kunnen helpen geeft Frank Vogel voldoening en dát gaat niet als je op productniveau bekijkt wat een klant nodig heeft. Hij triggert zijn klanten om na te denken over de toekomst, hun wensen en hun doelstellingen. Vogel: ‘’Bij ons krijgt de klant geen financieel plan, maar een life plan.”

De beste ambassadeur is de klant zelf. Daarom schuiven ook twee klanten van Frank Vogel bij het gesprek aan. Dat zijn Sibren (44) en Simone (40). Het stel heeft in de afgelopen jaren al veel zaken geregeld. Ze vroegen hun adviseur een totaalbeeld te schetsen van hun financiële gesteldheid. Sibren is lange tijd ondernemer geweest. In 2018 heeft hij zijn bedrijf verkocht en is toen – net als zijn partner Simone – in loondienst gaan werken. Ze hebben geen kinderen en er is op dit moment ook geen kinderwens.

Sibren en Simone hebben vijf duidelijke wensen:

  • Eerder en het liefst samen stoppen met werken;
  • Een Financiële buffer achter de hand hebben;
  • Meer netto besteedbaar inkomen overhouden;
  • Het vermogen zoveel als mogelijk consumeren;
  • Het optimaliseren van verduurzamen.

De voorbereiding

Ter voorbereiding op dit gesprek hebben Sibren en Simone ‘een berg’ aan data bij hun adviseur moeten aanleveren. ‘’Ik wil álles van mijn klanten weten, behalve hun pincode”, aldus Vogel lachend. Hij heeft op basis van die data alvast een financiële analyse gemaakt, waarin hij inzichtelijk heeft gemaakt waar het stel nu staat op basis van het netto besteedbaar inkomen (NBI). Dit heeft hij laten berekenen vanuit de scenario’s arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden en pensioen. Als adviseur maakt Vogel hiervoor al 23 jaar gebruik van de software van Figlo. Hij mag zich met recht een early adoptor noemen, want Vogel was al een fervent gebruiker van ‘AfinPro’, de voorloper van de huidige Figlo-applicaties.

De financiële analyse wijst uit dat er onder andere te weinig pensioenopbouw is, te weinig risicodekking en een flink NBI-tekort. Samen met Sibren en Simone neemt Vogel de financiële situatie door. Dat gebeurt in een aantal intensieve sessies die elk zo’n 2,5 uur duren. Tijdens deze sessies is er oplossingsgericht gekeken hoe de ontstane tekorten gerepareerd kunnen worden. Sibren: ‘’Je wordt tijdens die gesprekken met je neus op de feiten gedrukt. Ik maak nogal veel overuren én kilometers. Mijn loon ziet er heel anders uit als je dit helemaal uitsplitst.’’

Op dit moment zijn Sibren en Simone volop bezig met het aflossen van hun hypotheek. Vogel: “Dit betekent dat ze hun geld in de stenen stoppen. Ze hebben een hele lage hypotheek ten opzichte van de marktwaarde van hun woning. Daarom het advies om de hypotheek aflossingsvrij te maken. Dat bespaart ze maandelijks enorm veel geld. Daarmee wordt het NBI-tekort omgezet in een overschot en kunnen Sibren en Simone maandelijks geld apart zetten om vermogen op te bouwen. Op die manier ga je herstructureren en worden er bepaalde keuzes gemaakt die rationeel interessant zijn. Waarom zou je een hypotheek gaan aflossen als er geen kinderen zijn of komen aan wie je het kunt nalaten?”

Energiebespaartool

Inmiddels zijn er op basis van de analyse en de gesprekken een aantal zaken aangepast en doorgevoerd. Het netto besteedbaar inkomen van Sibren en Simone valt nu in het heden en de toekomst fors hoger uit. Als adviseur heeft Frank alle eerdergenoemde wensen van zijn klanten haalbaar gemaakt.

Om de mogelijkheden voor woningverduurzaming in kaart te brengen gebruikte Vogel de Energiebespaartool van Figlo. Daarmee kun je op basis van de klantsituatie toetsen of er nog energiebesparende maatregelen zijn die voor de klant tot een besparing kunnen leiden op de energierekening of de maandelijkse hypotheeknota. Het huis van Sibren en Simone is al volledig energieneutraal. De aanschaf van een thuisbatterij is volgens de tool het enige middel waar nog winst te behalen is voor Sibren en Simone. In financieel opzicht vinden ze die investering op dit moment niet aantrekkelijk genoeg.

Ook is het voor Figlo-gebruikers mogelijk om de verduurzamingscheck van Woonnu direct vanuit de Figlo-software te gebruiken. Dat is een tool die snel inzicht geeft in de haalbaarheid van een beter energielabel. De gebruiker ziet direct de verduurzamingsmogelijkheden van een woning en kan berekenen wat de impact van verduurzamen is op de woningwaarde, energiekosten en de CO₂-uitstoot.

Goed uitleggen

Een Life Plan is een stevig rapport dat niet is samen te vatten in 10 pagina’s. Dan heb je het eerder over 100 pagina’s of meer. Financiële geletterdheid is niet voor iedereen weggelegd, daarom is een goede uitleg over de oorzaken en gevolgen van de conclusies uit de analyse belangrijk, bevestigd Vogel. “De software van Figlo maakt het mogelijk om de scenario’s visueel weer te geven. Scenario’s zijn soms lastig in woorden uit te leggen. Een beeld zegt dan zoveel meer.”

Tot over twee jaar!

Bevlogen Financieel Advies heeft actief klantbeheer hoog in het vaandel staan. Elke klant heeft eens in de twee jaar een afspraak om hun financiële gesteldheid door te nemen. Zo ook Sibren en Simone, tenzij er natuurlijk eerder iets in hun situatie veranderd.

Sibren: “In de gesprekken met Frank heb ik veel geleerd. Mijn financieel inzicht is verbeterd en het Life Plan heeft mij financiële rust gegeven. Ook de wetenschap dat we Frank elke twee jaar spreken is prettig. Op dat moment pak je de draad weer op, die we vandaag hebben achtergelaten. Zo blijft mijn financiële bewustheid fris en up-to-date.”

Dit interview is geschreven door Kavita Groeneveld van Figlo en verscheen eerder in de InFinance-special Kansen & Visies 2024

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.