Grootbanken domineren hypotheekmarkt

0

De grootbanken hebben in het derde kwartaal opnieuw een stuk marktaandeel teruggepakt. Uit de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim over het derde kwartaal van 2016 blijkt dat zij gezamenlijk meer dan de helft van de hypotheekmarkt in portefeuille hebben.

De hypotheekmarkt bereikt in het derde kwartaal van 2016 een omzet van 22,4 miljard euro. Dit is een stijging van 22% ten opzichte van een jaar eerder. IG&H spreekt de verwachting uit dat de totale hypotheekomzet dit jaar uitkomt boven de 82 miljard euro, wat de hoogste jaaromzet is sinds 2008.

Verzekeraars en pensioenfondsen

De grootbanken zitten nu weer op 53% marktaandeel, versus 46% aan het einde van vorig jaar. Florius is in het derde kwartaal de grootste stijger in de markt met ruim twee procent. De verzekeraars en pensioenfondsen leveren in het derde kwartaal ruim 6% in ten opzichte van vorig jaar, en zijn gezamenlijk goed voor 29% marktaandeel. MUNT hypotheken stijgt als enige regiepartij en komt op de zesde positie te staan in de top 10 van hypotheekaanbieders.

Oversluitmarkt

De oversluitmarkt wordt gevormd door consumenten die niet van huis wisselen maar wel van hypotheekverstrekker. Hoewel de omzet van de oversluitmarkt nog wel met 11% toeneemt ten opzichte van vorig jaar, is deze groei vergeleken met de groeicijfers van de afgelopen 2 jaar sterk teruggelopen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.