‘Geen PE(Plus) examens meer’ wil beroepsorganisatie

0

De proportionaliteit van het huidige vakbekwaamheidsstelsel staat ter discussie. De vereniging ‘Geen PE(Plus) examens meer’ wil daarom een Beroepsorganisatie voor Financieel Adviseurs oprichten die zich richt op professionalisering en vakbekwaamheid.

Dat schrijft de voorzitter van de vereniging, Michiel Zoet in een brief aan de leden van de Vaste Kamercommissie Financiën. Bij de brief worden de resultaten van een onderzoek door BMC Advies aangeboden. Het bureau onderzocht de proportionaliteit en effectiviteit van het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel voor de financiële dienstverlening. Daarnaast geeft het een advies over aanpassingen en alternatieven die kunnen bijdragen aan het versterken van de professionaliteit en kwaliteit van de financieel adviseur.

“De conclusies uit dit onderzoeksrapport mogen duidelijk zijn dat de proportionaliteit van het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel voor financieel adviseurs en in het bijzonder voor de kleinere regiokantoren met één of twee adviseurs, die breed adviseren, voor discussie vatbaar is”,  aldus Zoet. “Zo ligt de cesuur voor het PE(Plus)-examen met 68% erg hoog in vergelijking met de gangbare cesuur in het hoger en wetenschappelijk onderwijs (55%).”

De rechtspositionele gevolgen van het niet slagen voor het examen zijn volgens de vereniging ook erg groot: het verliezen van de beroepslicentie. Daarnaast ontbreekt een sociaal vangnet.

Beroepsorganisatie voor Financieel Adviseurs

Het rapport vergelijkt de financiële adviesbranche met vergelijkbare referentieberoepen. Op basis daarvan wil vereniging ‘Geen Pe(Plus) examens meer’ graag een Beroepsorganisatie voor Financieel Adviseurs gaan oprichten. Deze moet zich actief bezig houden met de professionalisering en vakbekwaamheid van de individuele beroepsbeoefenaar en daarin een sturende rol hebben richting de overheid.

Kenmerken van de beroepsorganisatie zijn:

  • Een beroepsregister en/of keurmerk voor financieel adviseurs;
  • Eigenaarschap van de branche en de beroepsgroep;
  • Ruimte voor maatwerk, specialisatie en differentiatie binnen de professionaliseringsactiviteiten van financieel adviseurs;
  • Een abonnement op de PA (Permanenten Actueel) gekoppeld aan de inschrijving in het register;
  • Mogelijkheid tot tuchtrecht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.