Fors lagere maandlast na aanpassing hypotheek

0

Door met name oversluitingen hebben adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep in de afgelopen drie maanden gemiddeld 439 euro bruto per maand bespaard voor hun klanten. Veelal consumenten die in de periode 2009 tot en met 2012 de rente voor 10 jaar hebben vastgezet op 4 à 5%.

Dit blijkt uit een steekproef op basis van de hypotheekwijzigingen van klanten van Van Bruggen Adviesgroep in de afgelopen drie maanden. Vanuit meerdere klantvoorbeelden van financieel adviseurs door het hele land, zijn recente wijzigingen in hypotheken naast elkaar gelegd. Bedragen van 300 en 600 euro bleken niet ongebruikelijk zijn voor de besparing op de maandlasten. Vooral in de regio Noordoost kon voor relatief veel consumenten de maandlasten drastisch naar beneden.

Op dit moment staat de gemiddeld 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG onder de 1,7% (zonder NHG 2,15%). “Wanneer men sinds het afsluiten van de hypotheek niet meer is verhuisd en men heeft de hypotheek sindsdien niet meer aangepast (oversluiten of rentemiddeling), dan valt er nu of in de toekomst in veel gevallen dus veel te besparen op de hypotheeklasten. Gemiddeld is dat dus 439 euro per maand”, aldus Van Bruggen in een toelichting op de onderzoeksresultaten.

1 op de 3 is oversluiting

De hypotheekketen merkt op dat het inmiddels al bij ruim 1 op de 3 hypotheken niet meer gaat om de financiering van een woning, maar om een oversluiting. “De reden voor oversluiten is vaak tweeledig; het verlagen van de maandlasten, maar ook omdat men de zekerheid wil hebben dat ze voor een lange periode de huidige, lage hypotheekrente kunnen vastzetten. De één gebruikt de besparing voor een verbouwing, de ander zet het geld opzij om vaker op vakantie te gaan. De hypotheekrente is nog altijd historisch laag, dus dit maakt het aantrekkelijk om over te sluiten.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.