‘Expats zijn verborgen groep op de koopwoningmarkt’

0

Volgens De Hypotheekshop zijn expats een verborgen, maar steeds grotere groep op de koopwoningmarkt.

De Hypotheekshop: “Twintig jaar geleden werd de expat gezien als iemand die tijdelijk, voor relatief korte tijd, naar Nederland kwam om te werken voor multinationals, zoals Nike of Ikea of voor overheidsinstellingen. Vaak gevestigd in steden als Delft, Den Haag of Hilversum, maar dit beeld is niet meer van deze tijd. Tegenwoordig komen hoogopgeleide professionals vooral uit landen als India, China, Oost-Europa en Turkije en werken ze voornamelijk in de IT- of financiële sector. Ze vestigen zich voor  een langere periode in Nederland. De woonplaatsen van expats zijn uitgebreid naar (studenten)steden zoals Amsterdam/Haarlemmermeer/Amstelveen, Haarlem, Leiden, Rotterdam, Eindhoven/Veldhoven, Amersfoort, Nijmegen en Wageningen. De expats zijn vaak getrouwd en hebben kinderen.”

Internationalisering op de koopwoningmarkt

“De invloed van internationalisering op de koopwoningmarkt is moeilijk in cijfers uit te drukken, aangezien HDN en het Kadaster hier geen specifieke gegevens over verzamelen”, schrijft De Hypotheekshop. “Tijdens de coronapandemie werd duidelijk dat expats een belangrijke rol speelden in de huurmarkt van de vrije sector; in 2020 namen de huurprijzen af omdat veel expats Nederland vermeden. Uit een rondgang langs onze vestigingen blijkt dat expats – ook van binnen de EU – bij een aantal vestigingen een significant deel uitmaken van de klantenkring. Vanwege de hoge huurprijzen neigt deze groep vaker naar het aankopen van een woning, door de afname van het aanbod van koopwoningen kiezen ze vaker voor nieuwbouwprojecten.”

Korte rentevast periode

De Hypotheekshop: “In andere landen is het gebruikelijker om de hypotheekrente voor een kortere periode vast te zetten dan in Nederland. Dit zien we terug in de voorkeuren van expats, die dikwijls kiezen voor een rentevaste periode van 5 of 10 jaar. Over het algemeen beschikken zij over voldoende eigen middelen en kiezen ze niet voor volledige financiering. De aangescherpte controles op witwassen door geldverstrekkers kunnen echter soms vertraging opleveren bij het openen van een bankrekening of het indienen van een hypotheekaanvraag.”

Geldverstrekkers

“Het gestegen aandeel van expats op de woningmarkt heeft er ook toe geleid dat de financieringsmogelijkheden zijn verruimd. Expats afkomstig van buiten de EU hebben veelal een tijdelijke verblijfsvergunning als kennismigrant. Hoewel deze vergunning tijdelijk is, wordt het verblijfsdoel als niet-tijdelijk beschouwd door de IND. Was financiering voor deze groep enige jaren geleden alleen mogelijk bij enkele grootbanken, tegenwoordig kan een expat bijna overal terecht, zowel met als zonder NHG. Enkele geldverstrekkers hanteren nog wel aanvullende eisen voor de arbeids- of woonhistorie in Nederland”, aldus de hypotheekketen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.