‘Energielabel sneuvelt als eerste op wensenlijst bij zoeken naar woning’

0

Om een geschikte woning te vinden, blijken woningzoekenden bereid vergaande concessies te doen. Een van de eerste wensen die tijdens de zoektocht op de woningmarkt sneuvelt, is een huis met een goed energielabel.

Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker onder 468 Nederlanders die zich oriënteren op een eerste of volgende woning. Hoewel 66% aangeeft eigenlijk een huis met een hoger energielabel te willen kopen, is dit niet doorslaggevend als zij hiermee hun kansen op een betaalbare woning kunnen vergroten.

Tekort

Het tekort aan betaalbare woningen is onverminderd groot en de zoektocht naar een woning duurt veel langer dan veel Nederlanders lief is. Zo geldt voor ruim één op de drie mensen die zich oriënteren op een koopwoning dat zij veel langer dan gepland op zoek zijn naar een betaalbaar huis. Een derde van de potentiële huizenkopers is tussen zes maanden en één jaar op zoek naar een woning. Voor ruim een kwart duurt deze zoektocht zelfs langer dan één jaar. Een grote meerderheid is dan ook niet positief gestemd over hun kansen op de huizenmarkt. Zo verwachten zes op de tien mensen dat de huizenprijzen alleen maar zullen stijgen en vindt 85% dat de overheid zich te weinig inspant om de woningnood tegen te gaan. Als er uiteindelijk een geschikte woning is gevonden, wordt bij meer dan een derde hiervan óók nog regelmatig overboden. Dit leidt tot onzekerheid bij oriënteerders over de vraag of zij op termijn een goede woning kunnen vinden. Ook de gestegen hypotheekrente is hier debet aan.

Woonwensen bijstellen

“Uit ons onderzoek blijkt dat steeds meer potentiële huizenkopers ervoor kiezen hun koopplannen als gevolg van de krapte op de huizenmarkt uit te stellen of hun woonwensen vergaand bij te stellen”, zegt Mark de Rijke (foto), commercieel directeur van De Hypotheker. “Zo zien we een opmerkelijke stijging van het aantal mensen dat bij de aankoop van een huis, ondanks de gestegen energielasten, bereid is genoegen te nemen met een lager energielabel dan gewenst. Dit komt mogelijk doordat huizen met een hoger energielabel populair zijn vanwege de lagere maandelijkse energiekosten en dat daardoor hierop vaak flink wordt overboden. Een ander belangrijk aspect is dat de waardeontwikkeling van een woning sterk afhangt van het energielabel. Wat veel mensen zich onvoldoende realiseren, is dat een keuze voor een lager label uiteindelijk kan leiden tot veel extra kosten: zowel voor het eventueel verduurzamen en energiezuiniger maken van de woning als voor de hogere energielasten.”

Geen vertrouwen

“Deze ontwikkeling laat zien dat het sentiment op de huizenmarkt weer afneemt”, zegt De Rijke. “Zo is het veelzeggend dat ruim acht op de tien potentiële huizenkopers er geen vertrouwen in heeft dat de overheid de woningcrisis op korte termijn zal oplossen. Het is dan ook cruciaal dat de nieuw te vormen regering in de komende jaren alles op alles zet om dit vertrouwen terug te winnen. Dat is mogelijk door maatregelen te treffen om de woningvoorraad te vergroten en de doorstroming op de huizenmarkt te bevorderen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.