‘Energielabel C vanaf 2023 verplicht voor kantoren’

0

Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal Energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor worden gebruikt.

Daarom waarschuwt Ludger de Bruijn (foto), senior adviseur Public Affairs en Beleid en bestuurssecretaris van Adfiz, de leden op de website: “Het is dus belangrijk dat je nagaat of jouw kantoor al voldoet aan deze eisen of wat ervoor nodig is om er op tijd aan te voldoen. Als risico-adviseur kun je uiteraard je klanten hier op wijzen en op de tools die hen hierbij kunnen helpen.”

Maatwerkadvies

Nagaan welk energielabel een kantoor heeft kan op de website van EP-online. De Bruijn: “Is er nog geen energielabel, dan is het verstandig om een maatwerkadvies aan te vragen van een energieadviseur. Verder heeft de Rijksdienst voor ondernemend Nederland diverse tools ontwikkeld om je te helpen. Zo kun je met de infographic Beslisboom stap voor stap bepalen of een kantoor aan de Energielabel C-verplichting moet voldoen, en zo ja, welke acties nodig zijn. Meer tools en informatie vind je op de site van de RVO.”

Verduurzamingsmaatregelen

De Bruijn: “Naast dat (minimaal) Energielabel C per 1 januari 2023 verplicht wordt, is het ook lonend om verduurzamingsmaatregelen te treffen. Om te achterhalen hoeveel jij en je klanten kunnen besparen op energiegebruik heeft DEB (Duurzaam.Energie.Besparen, een initiatief van MKB-NL) voor ondernemers een gratis onafhankelijke online tool ontwikkeld. Door enkele bedrijfsgegevens in te vullen kun je snel en eenvoudig achterhalen welke energiebesparende maatregelen een onderneming kan treffen die in korte tijd terug te verdienen zijn én die passen bij de onderneming en de branche.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.