Eind 2023 verkochten huishoudens historisch veel beleggingen

0

Nederlandse huishoudens verkochten in het vierde kwartaal van 2023 voor netto 4,7 mld euro aan beleggingen. Dat is het hoogste bedrag sinds DNB dit in 2009 begon te meten. Toch nam de waarde van de beleggingen van huishoudens alsnog toe door stijgende beurskoersen.

Met name posities in beleggingsfondsen (2,4 mld) en beursgenoteerde aandelen (2,0 mld) werden van de hand gedaan. Daarnaast werd voor netto 0,3 mld euro aan obligaties verkocht. Vooral in de maand december waren de verkopen omvangrijk (3,4 mld euro).

De op een na grootste kwartaalverkoop van 2,8 mld euro vond plaats in het laatste kwartaal van 2011, ten tijde van de eurocrisis.

Hoge rendementen

Ondanks de grote verkopen nam de waarde van de totale beleggingsportefeuille van Nederlandse huishoudens in het laatste kwartaal van 2023 toe. Beleggers haalden een rendement van 8,0 mld euro door de fors gestegen beurskoersen. Afgezet tegen de netto verkopen nam de omvang van de beleggingsportefeuille daardoor met 3,3 mld euro toe, tot 166,0 mld euro.

Op hun posities in beleggingsfondsen behaalden huishoudens een rendement van 5,0 mld euro (+4,5%), waardoor de omvang van participaties in beleggingsfondsen steeg met 2,6 mld euro tot 103,8 mld euro. De positieve rendementen waren dus groter dan de omvangrijke verkopen van participaties in beleggingsfondsen.

Daarnaast behaalden huishoudens op hun directe posities in beursgenoteerde aandelen een rendement van 3,0 mld euro (+5,4%). Afgezet tegen de netto verkopen steeg het belegd vermogen in aandelen daardoor tot 56,6 mld euro eind 2023.

Spreiding vermogen

Het totale effectenbezit van Nederlandse huishoudens bestaat uit beursgenoteerde aandelen, beleggingsfondsen en schuldpapier voor in totaal 166 mld euro eind 2023. Nederlandse huishoudens hebben veel meer spaargeld op spaarrekeningen bij Nederlandse banken (458,9 mld) dan beleggingen. Ook staat er nog 117,4 mld euro op betaalrekeningen bij Nederlandse banken. Huishoudens hebben daarnaast nog omvangrijke vermogens bij pensioenfondsen en verzekeraars, in eigen ondernemingen en in de huizenmarkt, die buiten het effectenbezit vallen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.