DNB: economie trekt harder aan dan voorzien

0

Door het aantrekken van de binnenlandse bestedingen zal de Nederlandse economie in 2015 met 2% groeien, maakt DNB bekend. Dat is de hoogste groei sinds 2008. De Nederlandse economie houdt dit groeitempo gemiddeld ook in 2016 en 2017 vast.

De conjunctuur ontwikkelt zich daarmee positiever dan eerder werd voorzien. In lijn met de positievere vooruitzichten daalt de werkloosheid, laten de overheidsfinanciën een beter beeld zien en neemt de inflatie licht toe. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Aanzienlijk herstel
DNB: “Onder invloed van een sterke toename van het reëel beschikbaar inkomen en een verbeterd sentiment neemt de particuliere consumptie dit jaar voor het eerst sinds het begin van de kredietcrisis substantieel toe (+2,0%). Ook in 2016 (+2,3%) en 2017 (2,0%) blijft de consumptiegroei op peil.”

Woningmarkt
De investeringen laten volgens de toezichthouder eveneens herstel zien. “Dit geldt vooral de investeringen in woningen, waarin de omslag op de woningmarkt duidelijk tot uiting komt. Volgens de raming zet het herstel op de woningmarkt door. Dit herstel hangt samen met de verbeterde betaalbaarheid, de gunstige economische vooruitzichten en het sterk toegenomen consumentenvertrouwen. Zoals gebruikelijk heeft de omslag in het aantal woningtransacties zich met een vertraging van ongeveer driekwart jaar vertaald in de gemiddelde huizenprijs. Sinds het tweede kwartaal van 2014 neemt de prijs van verkochte woningen toe en loopt de prijsstijging geleidelijk op tot gemiddeld 4% in 2017.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.