Dekkingsgraden blijven vrijwel stabiel

0

Voor het tweede kwartaal op rij zijn de nominale dekkingsgraden van pensioenfondsen vrijwel stabiel gebleven. Gemiddeld daalden ze met -0,1%.

Dit is te lezen in de TPRA-monitor dekkingsgraden 2016-III. Volgens de onderzoekers van The Pension Rating Agency komt de daling voornamelijk op het conto van de ondernemingspensioenfondsen, aangezien de bedrijfstak- en beroepspensioenfondsen gemiddeld een lichte stijging konden noteren. “De gemiddelde dekkingsgraad blijft steken rond 102, wat lager is dan het minimaal vereiste niveau. De beleidsdekkingsgraden zijn bijna even laag als de nominale, waardoor de actuele financiële stand van zaken nu beter gerepresenteerd wordt door deze beleidsrelevante graadmeter dan in de twee voorgaande kwartalen. De 12-maands volatiliteit van de dekkingsgraden is wederom afgenomen, wat op verdere stabilisatie duidt.”

Nominale dekkingsgraden

De nominale dekkingsgraden van ondernemingspensioenfondsen daalden gemiddeld met 0,5%. “De ‘Grote 5’ noteerden net als in het tweede kwartaal van dit jaar een gemiddelde stijging van 0,2%. De dekkingsgraden van de ‘Overige bedrijfstak- en beroepspensioenfondsen’ stegen met gemiddeld 0,6% het hardst. Op basis van de nominale dekkingsgraad heeft de meerderheid van alle fondsen nog steeds een dekkingstekort”, aldus TPRA.

Beleidsdekkingsgraden

De beleidsdekkingsgraden liggen nu gemiddeld slechts 1,1% boven het actuele niveau van de nominale. Bij de bedrijfstak- en beroepspensioenfondsen is dit verschil nagenoeg verdwenen. Bij gelijkblijvende nominale dekkingsgraden zullen de beleidsdekkingsgraden aan het einde van het laatste kwartaal gemiddeld op vrijwel hetzelfde niveau uitkomen als de nominale dekkingsgraad.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.