Commissie onderzoekt bescherming spaarders

0

Minister De Jager van Financiën heeft opdracht gegeven om te beginnen met het onderzoek naar het beschermen van spaargeld bij banken. Daarbij zal ook worden gekeken naar een mogelijk verbod op handel voor eigen rekening voor banken. Dit betekent dat banken niet met geld van klanten mogen speculeren.

Hiervoor wordt de Commissie Structuur Nederlandse Banken in het leven geroepen onder leiding van prof. Herman Wijffels. Dit schrijft de minister aan de Tweede Kamer. De Commissie Structuur Banken zal kijken hoe een bank zodanig gescheiden kan worden zodat in het geval van een crisis, de nutsdelen – waaronder spaargelden – beter afgeschermd kunnen worden.

In de crisis moesten verschillende banken door de overheid overeind worden gehouden. Door de complexiteit van banken konden niet altijd alle belangrijke delen worden behouden. Om dat te voorkomen heeft minister De Jager eerder een actieplan aan de Tweede Kamer voorgelegd om banken voortaan anders in te richten. ‘Spaarders moeten goed worden beschermd in het geval van een crisis en niet opdraaien voor de fouten van bankiers. Daarom moet een bank in de toekomst snel kunnen worden gescheiden wanneer financiële problemen zich voordoen’, aldus minister De Jager.

Het onderzoek naar het beschermen van spaargelden maakt onderdeel uit van 40 maatregelen van minister De Jager om de financiële sector aanzienlijk te hervormen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.