Commercieel vastgoed laat verschillend beeld zien

0

De commerciële vastgoedmarkt in Nederland heeft het afgelopen jaar een tamelijk positief beeld te zien gegeven, blijkt uit cijfers van NVM Business. Ondanks de coronapandemie slaagden de meeste segmenten binnen het commerciële vastgoed erin de afzet goed op peil te houden.

In de eerste maanden van 2020 had Covid-19 een vertragend effect, maar daarna kwamen de transacties weer op gang. De kantorenmarkt had wel duidelijk te maken met een teruglopende vraag, wat resulteerde in een dalende afzet van circa 25%.

In het rapport ‘Stand van Zaken Commercieel Vastgoed’ van NVM Business valt onder andere te lezen dat in 2020 veel aandacht uitging naar de bedrijfsruimtemarkt. Gesteund door onder meer een grote vraag naar distributiecentra en grootschalige opslagruimten werd op de vrije markt ongeveer 6,5 miljoen m² verhuurd en verkocht. Daarbij was de logistieke sector goed voor 40% van het totale transactievolume.

Online retail

Dat de afzet van commercieel onroerend goed zich vorig jaar op een behoorlijk peil kon handhaven, was volgens NVM Business onder meer te danken aan de online retail bestedingen die dankzij de coronapandemie flink zijn gestegen. Dit had een gunstig effect op de vraag naar logistiek vastgoed. Opmerkelijk genoeg trok ook de winkelmarkt zich niet zoveel aan van de coronapandemie en de beperkende overheidsmaatregelen die daaruit volgden. De markt werd gekenmerkt door een levendige vraag. Opgeteld werd vorig jaar bijna evenveel retail opgenomen als in 2019, waarbij het volgens NVM Business opviel dat naast een groot aantal kleine winkels nogal wat grote oppervlakten in gebruik werden genomen.

Beleggingsmarkt in trek

Vanwege de pandemie werden begin 2020 veel vastgoedtransacties geannuleerd of uitgesteld, maar uiteindelijk vond de markt toch de weg omhoog. Met name in het laatste kwartaal vertoonde het aantal kooptransacties een flinke stijging. In totaal kochten beleggers vorig jaar voor meer dan 9,5 miljard euro aan commercieel vastgoed – kantoren, bedrijfsgebouwen en winkels. Een veel groter volume dan waarop was gerekend, schrijft NVM Business. “De enorme kooplust werd mede gedragen door de grote hoeveelheden ‘gratis’ geld van overheden en centrale banken die ook richting de financiële markten stroomden. Wat opviel was dat nogal wat bedrijven besloten vorig jaar hun vastgoed te verkopen via zogeheten sale-and-lease-backconstructies.

Onzeker 2021

Of ook in 2021 de schade beperkt blijft, valt volgens NVM Business nog te bezien. “Veel zal afhangen van het verdere verloop van de coronapandemie en de gevolgen daarvan voor de economische bedrijvigheid. Wel zullen onder invloed van de coronapandemie enkele trends die al voor het uitbreken van het virus in gang waren gezet, verder worden versterkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de toegenomen behoefte meer thuis te kunnen werken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.