Brexit veroorzaakt extra faillissementen

0

Als gevolg van de Brexit zal in 2018 het aantal faillissementen in Nederland toenemen. Belangrijkste oorzaken: omzetverlies door nadelige wisselkoers, vraaguitval en investeringen die uitblijven.

Daarvoor waarschuwt kredietverzekeraar Euler Hermes in het whitepaper ‘Brexit werpt eerste schaduwen vooruit’. Onderschatting van de problematiek ligt volgens de kredietverzekeraar op de loer.

Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland: “Honderden ondernemingen in de sectoren agri & food, industrie en groothandel en transport & logistiek zijn kwetsbaar voor de gevolgen. Ondernemers met een omzet in het Verenigd Koninkrijk van 10% of meer hebben nu al flink last van de verandering in de wisselkoers. Sommigen maken gebruik van financiële hedging-technieken om de negatieve effecten op te vangen. De effectiviteit van een dergelijke aanpak wordt steeds beperkter of veel duurder.”

Begin 2017 meldde de bloemensector dalende verkopen in het Verenigd Koninkrijk. Dan hebben we het over aanzienlijke bedragen. De export van de Nederlandse sierteelt bedraagt ruim 5,5 miljard euro per jaar en daarvan is het VK goed voor zo’n 900 miljoen euro. “Verschillende marktpartijen maakten eerder dit jaar al melding van omzetdalingen tot 15%.”

Belangrijke handelspartner

Het Verenigd Koninkrijk is vanouds een belangrijke handelspartner van Nederland. Na Duitsland is het de tweede exportbestemming voor Nederlandse bedrijven. Ook op het gebied van import zijn de belangen groot: het Verenigd Koninkrijk is het derde land als het gaat om het aandeel in onze importwaarde.

De (export)relaties met het Verenigd Koninkrijk zijn het sterkste in de sectoren Agrarisch, Industrie, Food, Groothandel en Transport & Logistiek.

Onzekerheid maakt voorzichtig

De onzekerheid rond de Brexit maakt ondernemers voorzichtig, zo stelt Toemen. “Investeringsplannen gaan de ijskast in of worden in sommige gevallen helemaal afgeblazen. De onzekerheid zet bedrijfsresultaten te veel onder druk om comfortabel te kunnen investeren.”

Ook voor de langere termijn maken Nederlandse exporteurs zich zorgen. Het grote schrikbeeld zijn (nieuwe) importheffingen en douanevoorschriften. Naast extra bureaucratie werkt dit kostenverhogend (door sommigen geschat op 20%) en dat kan in concurrerende sectoren tot margedruk leiden.

Euler Hermes Nederland rekent erop dat tegen het einde van 2017 de effecten van Brexit in de volle breedte zichtbaar zijn voor Nederlandse ondernemingen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.