Beleggers laten zich nauwelijks verjagen van de beurs

0

Voor het eerst in zes jaar groeit de markt van beleggende huishoudens niet meer, al blijft de krimp beperkt tot 2,5%. Er komt daarmee een einde aan een unieke periode van onafgebroken groei in de jaren 2016-2021. Dit blijkt uit Retail Investor, het jaarlijkse onderzoek van Kantar dat al sinds 1997 de ontwikkelingen op de particuliere beleggersmarkt volgt.

Dat het aantal beleggende huishoudens afneemt is volgens de onderzoekers op zich niet opmerkelijk, maar wel dat deze afname zo beperkt is. “Zeker gezien de huidige context van een turbulente periode van geopolitieke onrust, zeer hoge inflatie en een breed gedeeld sentiment dat de economie in een zware crisis terechtkomt. De volatiliteit op de beurzen is door dit alles weer terug, maar particuliere beleggers laten zich er per saldo nauwelijks door afschrikken. Hun gedrag wijkt daarmee sterk af van tien of twintig jaar geleden. Toen kon het gebeuren dat in een jaar met teleurstellende resultaten honderdduizenden beleggers er een punt achter zetten. Huidige beleggers zijn veelal uit een ander hout gesneden en ook speelt wel mee dat de rente op spaarrekeningen nog steeds verwaarloosbaar is.”

Impact op de beleggersmarkt

Het overgrote deel van de beleggers laat de beursontwikkelingen over zich heen komen. Dat betekent niet dat iedere bank, broker of vermogensbeheerder er weinig last van heeft. Sommige aanbieders worden harder getroffen, terwijl andere er juist van blijken te profiteren. Een aantal aanbieders heeft dit jaar aanzienlijk minder geïnvesteerd in advertentiecampagnes en ook dat laat zijn sporen na.

Vooruitzicht

“Er is dus een geringe uitstroom van beleggers en dat lijkt niet toe te nemen zolang beurskoersen geen al te grote dalingen laten zien. De aantrekkelijkheid van beleggen lijkt eveneens weinig aan kracht in te boeten, want 12% van de niet-beleggende huishoudens denkt erover om binnen zes maanden te gaan beleggen. Het is nauwelijks minder dan de 13% die een jaar geleden werd vastgesteld. De markt van particuliere beleggers is dus tamelijk robuust, al is duidelijk dat de lange periode van onafgebroken groei afgelopen is”, aldus de onderzoekers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.