Alex oprichter start Colibri Hypotheken

0

In september vliegt Colibri Hypotheken officieel uit. Althans, die verwachting schetst CEO, nestor en founder van het nieuwe hypotheeklabel, Peter Verhaar, in een interview met Top Names. Voor het nieuwe label heeft Verhaar voor de eerste 50 miljoen euro Aegon als geldschieter binnengehaald.

Ik wil gewoon dat de computer bepaalt of iemand zijn hypotheek kan terugbetalen ja of nee

Peter Verhaar is de oprichter van beleggersbank Alex (in 2007 verkocht aan Binck) en denkt hetzelfde kunstje van toen opnieuw te kunnen doen op de hypotheekmarkt. “Alle factoren die ik in 1994 had om de banken aan te pakken met effectentransacties, zijn ook van toepassing op hypotheken. Het is een duur en arbeidsintensief product. Wij willen niets meer met de hand doen. Sterker, ik wil gewoon dat de computer bepaalt of iemand zijn hypotheek kan terugbetalen ja of nee.” Via Bright Pensioen is Verhaar overigens ook al actief op de pensioenmarkt.

De naam Colibri is een samenvoeging van twee woorden, namelijk ‘Collaboration’ wat staat voor samenwerking, en ‘Liberty’ waarmee het bedrijf de vrijheid om zelf te beslissen wil uitdrukken.

Ga jij terugbetalen of niet?

De website van Colibri Hypotheken is actief en er kunnen al hypotheken afgesloten worden. De kosten die Colibri hiervoor in rekening brengt bedragen 495 euro, inclusief online aanvraagcoach (chatfunctie). De hypotheekverstrekker heeft het proces naar eigen zeggen vrijwel volledig geautomatiseerd en geeft zelf geen advies. Colibri besteedt de administratie van de hypotheken uit aan Stater.

Om te bepalen of iemand zijn hypotheek kan betalen worden de financiën van de hypotheekaanvrager tegen het licht gehouden: betaalgeschiedenis, belastingaangiftes, eventuele BKR registraties, enz. Verhaar: “Alles draait om de vraag: ga jij die hypotheek  terugbetalen en ga jij die rente betalen. Meer hoef ik niet te weten.” Hiervoor werkt Colibri samen met de digitale kluis Digido.

Toezichthouder

In het interview is Verhaar duidelijk niet te spreken over de rol van toezichthouder: “Wij claimen dat we binnen 24 uur een hypotheek voor je kunnen afsluiten, al mag ik dat eigenlijk niet zeggen van de toezichthouder. Ik mag geen reclame maken voor onze grootste pluspunten: dat ik heel snel ben en dat het heel makkelijk is.”

Maar ook op andere terreinen vindt Verhaar dat de toezichthouder nieuwkomers op de hypotheekmarkt dwarsboomt. “Ik ben een startup zonder klanten en toch moet ik eigen vermogen aanhouden. Dat eigen vermogen staat renteloos op een rekening en mag ik niet investeren. Investeer ik vervolgens in allerlei systemen, dan moet ik van de Nederlandse bank nog meer eigen vermogen aanhouden. We hebben een toezichthouder die eigenlijk in de grond niet wil dat er een disruptor op de markt komt. Dat merk ik aan hoe ze met ons omgaan, in hun taalgebruik, de problemen die ze zoeken.”

Bekijk hier het gehele interview met Peter Verhaar op het nieuwsnetwerk Fast Moving Targets.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.