Cultuurverandering: verzekeraar als fraudebestrijder

0

Verzekeraars nemen in gevallen van fraudebestrijding steeds vaker zelf het initiatief, waarbij politie en justitie vooral ‘facilitator’ zijn. Volgens Verbondsdirecteur Richard Weurding vraagt dit om een cultuurverandering, zowel bij de politie als in de sector.

“Fraude met schadeverzekeringen kost ‘eerlijke’ klanten circa tien euro per maand aan verzekeringspremie. Dat tast de integriteit van de samenleving aan”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars tijdens zijn betoog op het European Insurance Fraud Summit in Amsterdam.

Van oudsher ligt de bestrijding van misdaad (en dus ook van verzekeringsfraude) bij politie en justitie. Verzekeraars zijn er echter al jaren van overtuigd dat zij zelf initiatief en regie moeten nemen aangezien verzekeringsfraude primair hun eigen verantwoordelijkheid is. De sector doet dit meer en meer in de vorm van publiek-private samenwerking.

In de praktijk zijn er bij de Nederlandse verzekeraars inmiddels 400 fraudebestrijders in dienst. Ook nemen ze meer het initiatief bij het onderbouwen van vermoedens van fraude. Indien nodig kan een beroep gedaan worden op aanvullende informatie van politie en justitie, die hun vermoedens kunnen bevestigen of ontkrachten.

De overheid treedt tegenwoordig dus vooral op als ‘facilitator’ van de frauderechercheurs en de verzekeringssector. Zo wordt, als het aan verzekeraars ligt, verzekeringsfraude in eerste instantie langs de civielrechtelijke weg afgehandeld. Strafrecht komt pas als laatste redmiddel ter sprake.

“Deze nieuwe aanpak past in de maatschappelijke ontwikkelingen waarin niet eerst naar de overheid wordt gekeken als ergens een probleem opdoemt, maar waar de eigen verantwoordelijkheid centraal staat”, aldus Weurding. “Dit vraagt om een cultuurverandering, zowel bij de politie als in de sector.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.